Podzimní zelenina, která pomáhá při hubnutí

Podzimní zelenina, která pomáhá při hubnutí

Pro vyrovnanou a efektivní dietu je velmi důležitá konzumace sezonální zeleniny. Platí to i v případě podzimní zeleniny, jako je dýně na pečení nebo lilek, která má kromě dobrých vlastností i spalovací účinky.

Obecně platí tvrzení, že dieta je tehdy nejúčinnější, když je do ní zařazeno sezonální ovoce a zelenina. Příčina je jednoduchá: organismus je geneticky "kódován" tak, že pro ideální fungování potřebuje stravu, která odpovídá ročnímu období. Existuje spousta čerstvé zeleniny, kterou můžeme sehnat i během podzimních měsíců, která díky složení zvyšuje účinky hubnutí. Taková podzimní zelenina je například dýně na pečení nebo lilek, které jsou pro mnohé oblíbenou pochoutkou.

Dýně na pečení nám pomáhá dostat se do formy

Nejdůležitější složkou zeleninové diety je dýně na pečení. Díky lehké stravitelnosti a vysokému obsahu vitamínů - spolu s jablkem - dominuje na prvním místě v kojeneckém jídelníčku. Dužnina obsahuje mnoho kalorií, uhlohydrátů, karotenu a vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C, E, - stejně jako ostatní tykve. Obsah bílkovin a tuků je nepatrný, ale je bohatá na kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Má vysoký obsah minerálů, mezi které patří i draslík, fosfor, železo, měď a mangan. Díky vysokému obsahu draslíku má diuretické a antihypertenzní účinek. Antioxidanty a karoteny posilují imunitní systém, snižují vznik kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Protože obsahuje velké množství draslíku, působí diureticky a antihypertenzivně, přispívá k úspěšnosti diety, navíc osvobozuje tělo od nahromaděných tělesných tekutin, toxinů a odpadních látek. Kromě toho 100 gramů dýně na pečení je jen 80 kalorií!

Téměř bezkalorický surový lilek

Lilek je bohatý na vitamín C, kyselinu listovou, niacin, kyselinu pantotenovou, draslík, fosfor, hořčík a vápník. Díky zvýšenému mukolytickému účinku zmírňuje příznaky zánětu průdušek a astmatu, zabraňuje tvorbě zánětlivého onemocnění střev. Účinné látky, které působí krvetvorně a pročišťují, napomáhají funkcím jater a žlučníku; kyselina fenolová má antioxidační účinky, váže na sebe volné radikály, což přispívá k prevenci rakoviny. Podle Japonských studií se v lilku nachází velké množství antocianínu, který účinně snižuje celkovou hladinu cholesterolu, a ještě k tomu tak, že přitom zvýší HDL - hladinu "dobrého" cholesterolu. V medicíně používají lilkový extrakt pro zlepšení jaterních a žlučníkových funkcí. Díky silným diuretickým a digestivním vlastnostem, lilek významně zvyšuje účinek diety. Stejně jako dýně na pečení, i lilek neobsahuje skoro žádnou energetickou hodnotu, ve 100 gramech se nachází jen 21 kalorií.

Detoxikační kůra | Proč je dobrá detoxikace? 1

Prostřednictvím detoxikace se z organizmu vylučují nahromaděné jedovaté látky a toxiny, které mají negativný dopady na naše zdraví.         V převážné většině potravin se nacházejí takové přísady, konzervační látky, dochucovadla a umělá barviva, které jsou pro lidský organismus zbytečné, a proto se detoxikace stává mimořádně důležitým úkolem. Přítomnost těch...
Čtěte dále

Zelenina a ovoce: 10 dávek denně pro dlouhý život 107

Podle vědců z londýnské Imperial College, můžeme významně snížit riziko infarktu, mozkové příhody, rakoviny a předčasného úmrtí konzumací deseti dávek ovoce a zeleniny denně. Z jejich výzkumu vyplývá, že nejlepší výsledky dosáhneme, pokud při každé příležitosti zkonzumujeme asi 80 gramů ovoce a zeleniny. Odborníci už dávno doporučují v zájmu předcházení nejčastějším a zároveň nejnebezpečnější...
Čtěte dále

Letní detoxikace | Čerstvá zelenina a ovoce 103

V zájmu zachování našeho zdraví se doporučuje detoxikovat dvakrát do roka: na jaře a na podzim. To se však nedá vždy zrealizovat, proto má velký význam letní detoxikace. V tomto období máme k uskutečnění detoxikační kúry k dispozici snadno dostupnou, detoxikační a střeva čistící čerstvou zeleninu a ovoce. Ať už žijeme jakkoli zdravě, náš organismus potřebuje jednou za čas trochu pomoci zvenku...
Čtěte dále