Ovesné vločky a jejich účinky: chrání srdce, zlepšují trávení

Ovesné vločky se vyrábějí z pečlivě vybraných celých zrn kvalitního obilí. Připravují se po čištění, předpřípravě v mlýnech, napařováním a následným lisováním mezi válci. Obsahují všechny výživově- fyziologické komponenty nacházející se v ovse. Z mnohých dobrých vlastností ovesných vloček je nejdůležitější příznivý vliv jejich vlákniny na trávení.

Ovesné vločky a jejich účinky: chrání srdce, zlepšují trávení

Oves (Avena) je rostlina, která patří do čeledi lipnicovité a řádu lipnicotvaré. Patří sem asi padesát druhů rostlin, ze kterých je v Maďarsku endemitem asi půldruhého tuctu. Ovesné vločky připravené z ovsa obsahují všechny blahodárné složky rostliny: bílkoviny, vitaminy a minerální látky: vitamin B, zinek, hořčík, vápník, železo, fosfor a měď. Ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny a skvěle čistí střeva. Mají blahodárný vliv na trávicí soustavu. Díky rozpustné vláknině zpomalují proces trávení, po kterém následuje postupné zvyšování hladiny cukru v krvi. Díky obsahu beta-glukanu snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zlepšují zdraví srdce. Pomáhají chránit pružnost cév.  Ze studie N. Reyna-Villasmil, publikované v odborném časopisu American Journal of Therapeutics vyplývá, že ovesné vločky u osob s nadváhou přispívají k hubnutí, dále regulují hladinu cholesterolu, a tím značně snižují riziko onemocnění koronárních cév.

Odstraňují únavu a zvláčňují suchou pokožku

Ovesné vločky jsou známé i svým zklidňujícím účinkem a to díky obsahu kyseliny pantotenové.  Vitaminy B1 a B6 mají pozitivní vliv na psychiku a pomáhají překonat chronickou únavu. Skvěle působí i při dermatologických problémech a můžeme s nimi ošetřovat suchou a ekzémovou pokožku. Snižují hladinu cholesterolu, chrání sliznici žaludku a střev a pomáhají odstranit insuficienci (nedostatečnou činnost) střev.

Z ovsa se vyrábí také mouka

Mouka z ovesných vloček se připravuje mletím hotových ovesných vloček a frakcionací. Mouka obsahuje všechny biologicky důležité komponenty ovesných vloček. Navíc je velmi vhodná k přípravě omáček, na zahuštění při přípravě zadělávaných jídel a k obalování.

Kolik z ní potřebujeme?

Již denní konzumací 10 dkg ovsu přispějeme k udržení našeho zdraví. Toto množství je vhodné na pokrytí jedné třetiny potřeby esenciálních mastných kyselin. Esenciální mastné kyseliny přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.   

Kompletní seznam pokrmů  s využitím ovesných vloček naleznete zde!

Ovesné vločky - čtyři recepty | Připravme si zdravá jídla 105

Máte problémy se zažíváním, se zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovesné vločky, respektive jídla z ovesných vloček Vám pomohou zbavit se Vašich těžkostí. Přečtěte si několik receptů z ovesných vloček, podle kterých můžete doma snadno a rychle připravit zdravá jídla. Ovesné vločky patří mezi „nejvděčnější“ suroviny, protože je díky jejich konzistenci a neutrální chuti můžeme ...
Čtěte dále

Domácí léčba vyrážek | Účinné domácí postupy 1

Ucpání mazových žláz bakteriemi, které přenášejí infekci je doprovázeno vznikem těžko se hojících, bolestivých a zanícených pupínků. Ani v tomto případě nemusíte urychleně vyhledat lékařskou pomoc, případně rady kosmetičky: i domácí léčba tohoto problému může být efektivní. Pomáhá např. zelenina a ovoce, na odstranění vyrážek jsou mimořádně účinné hrozny.     Zanícené vřídky se ...
Čtěte dále

Přírodní kosmetika na akné | Domácí léčba 1

Ucpání mazových žláz bakteriemi, které přenášejí infekci, je provázeno vznikem bolestivého, těžko se hojícího a zaníceného akné. Ani v tomto případě není třeba ihned vyhledat lékařskou pomoc, případně rady kosmetičky:  domácí léčba může být ve většině případů efektivní. Pomáhají například ovoce, zelenina a na odstranění vyrážek jsou velmi účinné také hrozny. Zanícené vyrážky se vyskytují...
Čtěte dále