}

Parkinsonova choroba a její léčba: jak pomáhají probiotika

Parkinsonova choroba je stále rozšířenější, a zahrnuje mnoho milionů lidí na světě. Obvykle se vyskytuje u starších pacientů, 1% lidí starších nad 60 let trpí její následky, 1% spozoruje její první symptomy ve věku 30 let, a 5% před dosažením věku 40 let. Důvodem může být také faktor přostredí, ale je pravděpodobnější, že se vyskytne u osob, u kterých se tato nemoc nachází také v rodinné anamnéze.

Parkinsonova choroba a její léčba: jak pomáhají probiotika

Střevní flóra a Parkinsonova choroba: objevali souvislost

Zatím nelze přesně vědět, proč Parkinsonova choroba vzniká, i proto je důležitý objev, který poukázal na souvislost na stav střevní flóry, respektive na četnost zastoupení jednotlivých střevních bakterií a mezi touto chorobou. Výzkumníci Univerzity v Helsinki (Helsingin yliopisto) a Univerzitní nemocnice v Helsinki (Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala) porovnali střevní flóru 72 zdravých lidí se 72 lidmi trpícími Parkinsonovou chorobou. Zjistili, že vzhledem ke složení zdravé střevní flóry bylo zastoupení bakterií patřících do kmene Prevotellaceae u lidí, trpících Parkinsonovou chorobou o 77,6% nižší, nebo chybělo celkem. Finští vědci v případě jiného bakteriálního kmene Enterobacteriaceae poukázali na to, že jejich přítomnost může být spojena s instabilitou držení těla, poruchami rovnováhy a problémy s chůzí. Bylo zjištěno, že čím vyšší je koncentrace bakterií Enterobacteriaceae ve střevní flóře, tím horší jsou motorické funkce postiženého.

Lze předpokládat, že složení střevní flóry hraje důležitou roli ve vývoji Parkinsonovy nemoci, resp. ve vzniku potíží pohybu  souvisejících s onemocněním. Podle informace o množství střevních bakterií Enterobacteriaceae a Prevotellaceaek lze snadněji a přesněji identifikovat závažnost Parkinsonovy choroby, čímž se zefektivní i její léčba. Výsledky výzkumů jsou i proto mimořádně důležité, protože udávají, že nastolení rovnováhy střevní flóry, zvýšení počtu některých střevních bakterií a naopak snížení počtu jiných, může přispět k prevenci a léčbě nemoci. Je také nutné objasnit, proč bakterie Prevotellaceae klesají a proč rostou mnohé bakterie kmene Enterobacteriaceae.

Zachování zdraví střevní flóry

Nezapomeňte, že 80% imunobunek se nachází v zažívacím traktu, proto stav střevní flóry bezprostředně ovlivňuje obranyschopnost organismu. Lékaři doporučují, abychom se  v zájmu zachování rovnováhy střevní flóry vzdali škodlivých návyků, především kouření a nadměrného pití alkoholu, a také aby jsme se co najvíce pohybovali. Ke zdraví střevní flóry patří také zdravá výživa, vyhýbejme se mastným potravinám, bílému cukru, bílé mouce, vyhýbejme se konzumaci hotových jídel a polotovarům. Namísto toho zvyšujeme příjem vlákniny, protože vláknina rozpustná ve vodě, pektin, beta-glyken a inulin jsou nejdůležitější výživou pro dobročinne bakterie. K takýto vláknině patří kromě jiného také jablko, artyčok, slunečnice, chřest, švestka, pór, banán, léčivé houby, např. houževnatec jedlý (houba Shi-take), cibule, fazole, ovesné vločky a hrášek. Dbejme také o to, abychom konzumovali co nejvíce probiotik, probiotických potravin, jogurty, kysané zelí, kefír, zrající sýry, miso (fermentovaný sójový produkt), kvašenou okurku. Abychom udrželi rovnováhu střevní flóry máme také k dispozici i pomoc kvalitních výživových doplňků.

Vědeli jste?

Důležitá je také pravidelná detoxikace a očista střeva, a stejně i to, abychom jednou za rok absolvovali kúru přoti parazitům. Přestože parazity, usazené v zažívacím traktu často nevykazují zjevné příznaky, ale rovnováhu střevní flóry velmi snadno narušují. Přemnožení škodlivých bakterií, resp. nedostatek probiotických bakterií může kromě jiných chorob také přispět k vzniku Parkinsonovy nemoci.

Zdroje::

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25476529
http://www.med.helsinki.fi/english/news/2014/20141211_parkinson.html

Léčba Parkinsonovy nemoci | Střevní flóra | Střevní bakterie 154

Narušení rovnováhy střevní flóry, která je součástí trávícího systému, zvýšení nebo snížení množství střevních bakterií může přímo souviset s početným množstvím onemocnění neurologického původu. Jedním z nich je Parkinsonova nemoc. Podle nejnovějších výzkumů je za vznik tohoto onemocnění resp. její závažnost zodpovědný i stav střevní flóry.   Parkinsonova nemoc je stále rozšířenějš...
Čtěte dále

Příznaky Parkinsonovy nemoci | Existují i včasné projevy 54

Onemocnění nazývané Parkinsonova nemoc, patřící do skupiny onemocnění pohybového aparátu a onemocnění jemné motoriky, poprvé popsal v roce 1817 James Parkinson. Jedná se o onemocnění centrálního nervového systému, první příznaky se mohou objevit až několik desítek let (klidně i 30 let) dříve než se projeví ty příznaky, které si člověk obvykle pod pojmem Parkinsonova nemoc představí.   V...
Čtěte dále

Co zapříčiňuje zácpu a jaké mohou být její dopady? 1

Zácpa (obstipace) je téma, o kterém sice neradi mluvíme, ale určitě se s ní každý minimálně jednou, spíše však vícekrát potkal. Co je to zácpa? Zácpa vznikne, když vyprazdňování probíhá zřídkavě, resp. jen s obtížemi. Časový interval mezi dvěma stolicemi se může lišit u každého jednotlivce. Jsou lidé, kteří mají stolici i třikrát denně, ale i lidé, kteří jen jednou – dvakrát týdně. Obecně lz...
Čtěte dále