Jídla proti zánětům | Přirozená řešení

Zánět je důležitou součástí obranné funkce organismu. Vyvolává ho většinou nějaká infekce, choroboplodné zárodky, popálení, porucha funkce nebo fyzické zranění. Sám o sobě není onemocněním, ale příznakem, v podstatě příznakem procesu léčení. Problém způsobuje, pokud trvá déle, než je to nutné (je chronický), pokud je velmi intenzivní nebo pokud se jeho následkem organismus obrací sám proti sobě (např. autoimunní zánět kloubů). Tehdy je třeba co nejdříve zabránit zánětu, při čem nám mohou pomoci i některá jídla. Nezapomínejme: zánětlivé onemocnění je možné dát do souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními, diabetem, rakovinou a nadváhou.

Jídla proti zánětům | Přirozená řešení

Správná a pestrá strava je jednou z nejlepších metod předcházení a léčby zánětů. Zánět, který se tvoří v organismu není ničím jiným, než přirozenou reakcí imunitní soustavy na nějaký škodlivý vnější vliv, ať už fyzického, chemického nebo biologického charakteru. Jeho cílem je, aby co nejdříve zabránil škodám vzniklým na buňkách a aby odstranil původce škody. Pokud se v našem organismu nebo na horní vrstvě epidermu nachází delší čas zánět, nemusíme hned myslet na drahé syntetické výrobky, způsobující často nepříjemné vedlejší účinky. Příroda nabízí velké množství snadno dostupných a účinných prostředků na snížení zánětu, jejichž část hraje významnou roli i v prevenci. Ať už aplikujeme tyto rostliny zevně nebo vnitřně, pozitivní účinek se dostaví během krátké doby a bez vedlejších účinků.

Zelenina se zelenými listy

Záněty účinně snižuje vitamin E, který je vhodné přijímat v přirozených formách. Konzumujme co nejvíce zeleniny s tmavozelenými listy jako např. zelí, kapusta, mangold, šťovík, špenát a rukola, které ve velkém množství obsahují vitamin E. Díky obsahu minerálních látek alkalizují organismus a snižují překyselení přispívající k tvorbě zánětů. Na zánět kloubů se vysloveně doporučuje pažitka, zatímco mangold, bohatý na vitamin C (vzhledem k tomu, že antioxidační vitamin C váže volné radikály způsobující záněty) a chřest, bohatý na vitamin A, účinkují proti většímu množství druhů zánětů. Podle studie uveřejněné v odborném časopisu Preventive Nutrition and Food Science působí brokolice díky svým antioxidačním vlastnostem mimořádně účinně proti zánětům. Nezapomínejme, že zelenina s tmavozelenými listy je většinou bohatší na živiny než zelenina se světlejšími listy.

Pálivé jako paprika

Vedle zeleniny s tmavozelenými listy skvěle protizánětlivě působí i většina barevné zeleniny s velkým množstvím antioxidantů a vitaminů. Doporučuje se zejména pálivá paprika (například čili) s bohatým obsahem kapsaicinu, který pomáhá proti zánětu v krku a vmíchaný do krémů snižuje příznaky zánětu kloubů. Ne u každého však působí příznivě. Může se stát, i když zřídka, že problémy se zánětem kloubů ještě stupňuje, a proto je vhodné otestovat účinek nejdříve v malém množství. Kapsaicin je silný antioxidant a detoxikant, a proto zmírňuje i vnitřní záněty a  může být dokonce účinný i proti rakovině. Protizánětlivé působení jihoamerické bobulové papriky (druh čili) bylo výsledkem výzkumu dokázané a publikované v odborném časopisu Pharmacy and pharmacology. Upozornění! V případě zánětu slinivky břišní je konzumace pálivé papriky zakázána.

Rajčata a olivový olej

Pomoci mohou i rajčata. Bylo zjištěno, že lykopen, který obsahují, snižuje zánět v celém organismu. Zajímavostí je, že vařená rajčata obsahují ještě více lykopenu než čerstvá, a proto má příznivé účinky i rajčatová omáčka jako přídavek k jídlu.

V středomořských zemích je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění souvisejících se záněty. Přispívá k tomu jídelníček bohatý na rajčata a olivový olej. V olivách se hojně vyskytuje oleokantal, který je nejvíce účinný proti zánětu a zabraňuje fungování enzymů způsobujícím záněty. Tato látka způsobuje jemně pálivou chuť oleje konzumovaného v čerstvém stavu. Čím více nás škrábe v krku, tím více  oleokantalu olej obsahuje.

Pomáhá i koření

V Indii se již po staletí používá na léčbu zánětů zázvor. Jeho protizánětlivou antioxidační látkou je kempferol, který zabraňuje činnosti cyklooxygenázy a lipoxygenázy - enzymů, které se aktivně podílejí na vzniku zánětů. Zázvor je účinný zejména na prevenci vzniku revmatických zánětů. Při předcházení a léčbě revmatických a jiných zánětů nám může pomoci i skořice. Díky obsahu skořicového aldehydu je silným protizánětlivým a dezinfekčním prostředkem, působícím i proti vyrážce. Kurkumin, nacházející se v kurkumě, má rovněž protizánětlivé působení. S jeho pomocí je možné vynechat léky na kortikoidním základě, navíc nemá vedlejší účinky, a proto ho můžeme aplikovat i při syndromu dráždivého střeva nebo žaludečního vředu.

Ananas je dobrý nejenom při hubnutí

Nejdůležitější složkou ananasu je bromelin, který disponuje nejenom zeštíhlujícím, ale i protizánětlivým účinkem. Enzym bromelin nemá známé vedlejší účinky. Kromě zabránění zánětu skvěle zlepšuje krevní oběh, uvolňuje plaky způsobující ucpaní cév, chrání žaludek a pomáhá odstraňovat tekutiny nahromaděné zánětem.

Co říkají vědci?

Vědci Univerzity Northumbria dali dvaceti maratonským běžcům pět dnů před soutěží a pět následujících dnů šťávu z višní, respektive placebo.  Vědci se chtěli dozvědět, jaký vliv mají višně na svalovou horečku, záněty a vznik oxidačního stresu, resp. na jeho prevenci. Podařilo se jim dokázat, že višňová šťáva snižuje záněty a pomáhá návratu adekvátního fungování svalstva. Výzkum byl zveřejněn ve vědeckém časopisu Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Věděli jste?

Zánětlivé procesy probíhající v našem organismu výrazně zvyšují riziko vzniku mozkové příhody a srdečního infarktu.

Letní jídla: cuketa a kuřecí salát - recepty 154

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a ene...
Čtěte dále

Jídla na posílení kostí 152

Kosti jsou vlastně neustále se regenerující tkáně, u nichž však po dovršení 30. roku života dochází k poklesu, jejich objem se totiž později postupně zmenšuje. Dobrou zprávou však je, že tento proces je možné prostřednictvím vhodného stravování významně zpomalit. Vše co proto musíme udělat je jen zařadit do našeho jídelníčku "superjídla" na posílení kostí.   Vápník, jako i vitaminy D a ...
Čtěte dále

Ovesné vločky - čtyři recepty | Připravme si zdravá jídla 102

Máte problémy se zažíváním, se zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovesné vločky, respektive jídla z ovesných vloček Vám pomohou zbavit se Vašich těžkostí. Přečtěte si několik receptů z ovesných vloček, podle kterých můžete doma snadno a rychle připravit zdravá jídla. Ovesné vločky patří mezi „nejvděčnější“ suroviny, protože je díky jejich konzistenci a neutrální chuti můžeme ...
Čtěte dále