Candida

Candida albicans jsou kvasinkové organismy, které patří k užitečným a zdraví prospěšným bakteriím v lidském organismu. V nejvyšším počtu se nacházejí ve střevní flóře, přičemž hrají významnou roli při podpoře trávení. Přemnožení těchto organismů však způsobuje vážné zdravotní problémy, s onemocněními způsobenými Candidou zápasí mnoho lidí. Jednou z možností udržení optimální hladiny těchto organismů je dieta. Pokud tyto kvasinky nebudou mít potřebný přísun živin, jejich počet bude postupně klesat.

Candida

Přemnožení Candidy si obvykle zapříčiníme sami. Normální rovnováha střevní flóry se nejčastěji poruší z následovných důvodů: konzumujeme nadměrné množství sladkostí a bílkovin; umělé potravinové složky (konzervační látky, barviva, různá jiná aditiva), na druhé straně zase málo zeleniny, ovoce a obilnin. Jedním z největších nepřátel normální zdravé střevní flóry jsou antibiotika, které ničí nejen škodlivé bakterie, ale také ty užitečné.

 

Zjišťování candidy

Kvasinkové houby/huby Candida albicans se mohou zjišťovat stěrem z jazyka, ze sekretů v hrdle, poševních sekretů. Jejich zjišťování vyšetřením stolice nepřináší 100%-ní jistotu. Jelikož tyto houby tvoří malou část naší střevní flóry, dá se jejich přítomnost dokázat i bez existence chorobných symptomů, ale většinou to není možné (kvůli možným chybám při odebírání vzorků). Nejjistější metodou je jejich vykazování Candida antitestem z krevního séra.

 

Pravidla, které je nutné dodržet

Candida albicans se v první řadě živí uhlohydráty. Takže v první řadě musíme z našeho jídelníčku vyloučit sladkosti, včetně medu, ba v prvních 2-3 týdnech také ovoce. Dokonce i kyselé druhy ovoce obsahují ovocný cukr, a fruktóza se nachází také v různých sladidlech. Je nutné přísně se vyhýbat veškerým potravinám, které tyto kvasinky vyživují, jsou to: rafinovaný cukr, cukrovinky, čokoláda, slazené osvěžující nápoje, sirupy, potraviny připravované použitím kvasnic, kvašené potraviny, resp. potraviny vyráběné lihovým kvašením, ocet, resp. potraviny obsahujíce ocet, výrobky s ušlechtilou plísní a všechny potraviny, které zatěžují organismus a jeho imunitní systém. Stejně tak se nedoporučuje konzumovat pokrmy a nápoje vyrobené na bázi kvasinek; především plísňové sýry, pivo a víno. Také je nutné vyhýbat se pokrmům obsahujícím škrob, jako např. bílý chléb, bílá rýže, těstoviny. Musíme být opatrní také s barvivy, konzervačními přísadami a přípravky na regulaci konzistence. Dodržení těchto pravidel není až tak náročné jak by se zdálo: nakupujme na trhu, k vaření používejme jen čerstvou zeleninu, maso, ovoce. Namísto klasického koření používejme bylinky, z nichž silné protiplísňové účinky mají např. rozmarýn, šafrán, kurkuma, koriandr a římsky kmín.

 

V případě Candidy je detoxikační kúra velmi účinná.

To, na co je potřebné během této kúry obzvlášť dbát je, abyste denně vypili 2 litry neperlivé minerálky, jakož i velkou sklenici vody, bezprostředně po ranní konzumaci vlákniny. Protože už sama o sobě je to velmi účinná očistná a detoxikační kúra, není potřebné při tom dodržovat navíc i nějakou dietu, samotná kúra – při konzumaci zdravých, lehce stravitelných jídel – v maximální míře umožňuje čistící proces. (Hodně zeleniny, ovoce, minerálek, přičemž je nutné vyhýbat se konzumaci bílého chleba, těstovin, namísto toho je nutné upřednostnit celozrnné výrobky – což může být důležité také kvůli Candidě.) Zároveň je potřebné co nejvíce se vyhýbat konzumaci masa, zejména červeného masa, různých výrobků masového průmyslu, vnitřností, rafinovaných potravinářských výrobků, konzerv, kávy a alkoholu, stejně jakož i kouření.

 

Proti houbám Candidy jsou velmi účinné také pomletý hřebíček, výtažek z jadérek grapefruitu, jako i pomletá kůra ze žlutodřevu amerického.

Jídla proti zánětům | Co jíst proti zánětům 162

Zánět je důležitou součástí obranné funkce organismu. Vyvolává ho většinou nějaká infekce, choroboplodné zárodky, popálení, porucha funkce nebo fyzické zranění. Sám o sobě není onemocněním, ale příznakem, v podstatě příznakem procesu léčení. Problém způsobuje, pokud trvá déle, než je to nutné (je chronický), pokud je velmi intenzivní nebo pokud se jeho následkem organismus obrací sám proti sobě (n...
Čtěte dále

Proti bolesti v krku: svěřme se do rukou přírody 161

I když je bolest v krku typická hlavně v zimě, může se objevit v kterémkoliv období roku. Nejčastěji je na příčině nějaká bakteriální nebo virová infekce, ale může mít i mnoho jiných příčin. Proti bolesti v krku může pomoci i běžné ovoce, zelenina a léčivé rostliny podle toho, jaká je příčina těžkostí. Bolest v krku je nepříjemná, většinou virová nebo bakteriální infekce, která je doprovázena...
Čtěte dále

Triky proti kocovině | Voda a detoxikace 153

Někdo má rád víno, někdo pivo, někdo radši destiláty nebo koktejly. Všechny nápoje však mají něco společného, a to, v případě, kdy konzumujeme větší množství alkoholu, druhý den se v každém případě dostaví nežádoucí stav – „kocovina” ... Nemusíme se hned uchýlit k lékům, proti kocovině existuje mnoho triků a přírodních řešení. Nejlepším a nejúčinějším řešením je detoxikace.   Mezi přízn...
Čtěte dále