Letní jídla | recepty z jednoho hrnce | Rychlá a zdravá

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny.

Letní jídla | recepty z jednoho hrnce | Rychlá a zdravá

Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a energie v organismu neklesla a stejně tak potřebuje vitaminy, minerální látky, enzymy, sacharidy, bílkoviny a stopové prvky. V teple naše tělo pracuje na plné obrátky, zvýšeným pocením je i ztráta tekutin vyšší než obvykle, a proto je třeba vybrat správná jídla. V tomto nám mohou pomoci následující recepty, které jsou založeny na sezónní zelenině. Není to náhoda, protože účinné látky, které se v nich nacházejí, mají nejvyšší koncentraci a výživnou hodnotu právě teď, a kromě toho obsahují i velké množství vody.

Cuketové lodičky podle chuti

Přísady:

  • 4-5 kusů cuket střední velkosti
  • 1 menší, pokrájená cibule (podle možnosti cibule na vaření)
  • 300 g mletého masa (krůta, kuře, vepřové nebo i míchané). Vegetariáni mohou klidně nahradit maso houbami nebo na kostky nakrájeným baklažánem. Můžeme sáhnout i po rybě, v tomto případě preferujeme pařenou rybu, resp. rybu z krabice.
  • 1 vaječný bílek
  • 1-2 na kostky nakrájená rajčata bez jadérek
  • koření: čerstvá petržel, bazalka, tymián
  • sůl, pepř - podle chuti
  • 1 sklenice bílého vína
  • malé množství extra panenského olivového oleje

Příprava:

Cuketu důkladně umyjeme, překrojíme po délce na dvě části a vnitřek s jadérky odstraníme, dávejme pozor,  abychom nepoškodili slupku. Vydlabanou vnitřní část nakrájíme na malé kostky a dáme stranou. Mezitím předehřejeme troubu na 200 stupňů. Na pekáči opečeme cibuli do sklovita, potom přidáme a opečeme i mleté maso/houby atd. Pokud používáme rybu z krabice, přidáme ji ke směsi bez vaření. Přidáme půl sklenice bílého vína, oblíbené koření, rajčata na kostičky a vaříme dále 2 minuty. Když náplň vychladla, přimícháme vaječné bílky a hotovou náplň vložíme do předem vydlabaných lodiček z cukety. Vložíme do jenského skla, přidáme zbytek bílého vína a přikryjeme alobalem. Pečeme asi 45 minut, potom alobal odkryjeme a grilujeme ještě 5 minut. Když je jídlo hotové, můžeme ho ještě posypat čerstvým kořením (bazalkou, šalvějí, bobkovým listem) a necháme stát. Podáváme vlažné, s bohatou zeleninovou oblohou. Jídlo je chutné i druhý den - za studena!

Kuřecí salát se špaldovou pšenicí

Přísady:

  • 200 g špaldové pšenice
  • 350 g kuřecích prs
  • 200 g mrkve
  • 280 g pórku
  • 200 g koktejlových rajčat
  • 80 g cigorie (čekanky obecné)
  • sůl, pepř - podle chuti
  • malé množství extra panenského olivového oleje

Příprava:

Špaldovou pšenici opláchneme a uvaříme v osolené vodě. Dbejme na to, aby bylo dostatečné množství vody. Když je špaldová pšenice uvařená, přecedíme ji, odložíme stranou a necháme vychladnout. Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka a vaříme 10 minut v horké vodě. Kdo ji má rád křupavou, může ji přidat do jídla čerstvou. Syrová kuřecí prsa nakrájíme na dlouhé nudličky, opražíme na malém množství extra panenského olivového oleje a smícháme se špaldovou pšenicí. Na druhé pánvi ohřejeme pórek, cigorii a koktejlová rajčata rozkrájená na půlky. Když je cítit vůni, objem směsi se sníží, ale zůstává zelený a zelenina změkne, smícháme s ostatními surovinami. Osolíme, okořeníme podle chuti, můžeme přidat trochu pálivé papriky.

Je to letní jídlo, které skvěle chutná vlažné, ale i za studena. Můžeme si ho s sebou vzít i na výlety, je čerstvé a zdravé a nachází se v něm vše, co náš organismus potřebuje.

Letní detoxikace | Čerstvá zelenina a ovoce 164

V zájmu zachování našeho zdraví se doporučuje detoxikovat dvakrát do roka: na jaře a na podzim. To se však nedá vždy zrealizovat, proto má velký význam letní detoxikace. V tomto období máme k uskutečnění detoxikační kúry k dispozici snadno dostupnou, detoxikační a střeva čistící čerstvou zeleninu a ovoce. Ať už žijeme jakkoli zdravě, náš organismus potřebuje jednou za čas trochu pomoci zvenku...
Čtěte dále

Letní dieta: zdravě a fit 159

V letních vedrech si nejenom naše pokožka vyžaduje lehčí oděv, ale horkem trpí i naše vnitřní orgány. V letním období se proto vyplatí změnit stravovací návyky. Mysleme na to, že vzhledem k intenzivnímu pocení potřebuje náš organismus více vody, vitaminů a minerálů. V letních měsících dávají vedra, zejména ta spojená s vysokou vlhkostí ovzduší, organismu pořádně zabrat. Obzvláště starší ...
Čtěte dále

Kompletní péče o pokožku pomoci bambuckého másla 101

Častokrát děláme velkou chybu, když se staráme jenom o ty části pokožky, které jsou vidět: hýčkáme svůj obličej a dekolt, ruce a  během léta i nohy zářící v sandálkách. Ostatní části těla, které nejsou až tak na očích, zanedbáváme. Naše pokožka si zaslouží péči všude, a proto je dobré vsadit na přírodní mléka.     Pravdou je, že vlivům vnějšího...
Čtěte dále