V boji proti jarní únavě: detoxikace ovocem

Typickými znaky jara jsou kromě oteplujícího se počasí a kvetoucí přírody i pocit slabosti a únava, které pociťují mnozí z nás. Jarní únavy, která se dříve či později vytratí i sama se však naštěstí můžeme zbavit i mnohem dříve, pokud provedeme detoxikaci organismu. V zájmu odstranění usazenin a toxinů, které se usazovaly v našem organismu během celé zimy využijme čerstvé sezónní ovoce, pomoci nám mohou jahody, višně a brzké třešně.

V boji proti jarní únavě: detoxikace ovocem

 

Jedním z klíčových aktivit jarní detoxikace je ovocná kůra, jejímž hlavním pozitivem je, že do organismu dostáváme jen minimální množství pomalu rozkládajících se tuků a tímto ulehčit náš trávicí systém. Alespoň takto důležitá je i úloha ovoce v rámci detoxikace, což v tomto případě souvisí i s přísunem cukru do organismu. Jedná se vlastně o to, že v normálním případě má cukr silné okyselující účinky, není však jedno, jaký je jeho glykemický index. Zatímco při glukóze je jeho hodnota 100, glykemický index fruktózy nacházející se v ovoci a zelenině je jen 30. To znamená, že fruktóza ovlivňuje hladinu v cukru v krvi v mnohem menší míře než ostatní sladidla.

Močopudné třešně

Díky obsahu kalia mají už i třešně zrající na jaře silné močopudné účinky. Podporují činnost ledvin, při detoxikaci přispívají k urychlenému vylučování škodlivých látek a kyseliny močové. Jsou bohaté na hořčík, který vyživuje a posiluje nervové buňky, chrání organismus před vznikem nepříjemných příznaků stresu a deprese. Čerstvé třešně obsahují mimořádně vysoké množství beta karotenu, 400mg / 100 g znamená skoro rekordní množství. Pokud by to všechno nestačilo, jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B a C. Díky obsahu vlákniny mají také významnou roli při zajištění efektivního trávení. Během detoxikace se kromě konzumace zeleniny a ryb ve snížených dávkách doporučuje i konzumace třešní několikrát denně – nejlépe, když pocítíme hlad, sníme alespoň deset třešní. Můžeme si také zavést "třešňový den", kdy budeme konzumovat výhradně třešně, ani v tomto případě však nezapomínejme na přísun dostatečného množství tekutin!

 

Višně jako účinné antioxidanty

Složení vitamínů a minerálních látek nacházejících se ve višních se téměř celkem shodují se složením třešní, až na to, že obsahují o mnoho více organické kyseliny a přibližně desetkrát větší množství vitamínu A. Jsou též bohaté na železo, vápník, draslík a hořčík. Podporují trávení, látkovou výměnu, vstřebávání vitamínů a mají skvělé močopudní účinky. Pročišťují též sliznici dýchacích orgánů a posilňují odolnost imunitního systému. Díky obsahu antikyaninů a bioflavínu jsou i skvělými antioxidanty. V případě detoxikační kůry jich používejme stejně jako třešně, čili při snížených dávkách jídel obsahujících zeleninu a ryby konzumujme vícekrát denně - vždy když nám vyhládne - alespoň deset bobulí višní. V zájmu zvýšení efektivity detoxikace konzumujme višně i samostatně bez omezeného množství - jejich účinek se s určitostí v každém případě dostaví.

Jahody: efektivní detoxikace

Jsou oblíbeným ovocem mnoha z nás, málokdo však ví, že díky nim můžeme zefektivnit i proces detoxikace. Jsou opravdovým vitaminovým koktejlem, jelikož obsahují ve velkém množství vitaminy A, B1, B2 a vitamin C, jakož i vápník, draslík, železo, zinek a hořčík. Podporují krevní oběh, mají skvělé antibakteriální účinky a pročišťují krev, proto pravidelná konzumace ve velké míře přispívá k úspěšné detoxikaci.

Přiřaďme si do diety i jahody: podobně jako u třešní a višní konzumujme alespoň pět kusů jahod několikrát denně - byť na snížení pocitu hladu. Z pohledu detoxikace je mimořádně výhodné, pokud konzumuje během dne výhradně jahody, v žádném případě však nepřidávejme cukr ani šlehačku, i když se nám zdá ovoce kyselé.

Věděli jste, že ...?

Jahody obsahují 90% vody, jsou tedy téměř bezkalorické. Proto jsou kromě detoxikace i oblíbenou součástí různých redukčních diet.

Detoxikační kůra | Proč je dobrá detoxikace? 158

Prostřednictvím detoxikace se z organizmu vylučují nahromaděné jedovaté látky a toxiny, které mají negativný dopady na naše zdraví.         V převážné většině potravin se nacházejí takové přísady, konzervační látky, dochucovadla a umělá barviva, které jsou pro lidský organismus zbytečné, a proto se detoxikace stává mimořádně důležitým úkolem. Přítomnost těch...
Čtěte dále

Jarní detoxikace organismu | S rostlinami 155

Jaro je pro náš organismus časem opětovného znovuzrození a změn. Příroda kolem nás rozkvétá, udělejme tak i my, protože v zájmu zachování zdraví musí být naše tělo v harmonii s okolním světem resp. přírodou. Není náhodou, že nám toto období nabízí velké množství ovoce a zeleniny: kromě toho, že jsou nejlepšími přirozenými zdroji vitamínů, nám mohou být nápomocné i při jarní detoxikaci zaměřené na ...
Čtěte dále

Citronová dieta | Detoxikace a hubnutí 153

Myšlenka citronové diety (nazývaná též limonádová dieta) vznikla v sedmdesátých letech a byla vyvinutá přírodním léčitelem Stanelym Burroughsom, který ji nazval Master Cleanse dietou. Od jejího vzniku, sice spatřilo světlo světa mnoho jiných detoxikačních kúr, popularita Master Cleans však zůstává neměnná. Ne náhodou, nakolik citronová dieta je jednou z nejúčinnějších redukčních diet resp. ne...
Čtěte dále