Šipky a jejich účinky | Vitamin C na ochranu zdraví

Šipky jsou oblíbeným ovocem divoké růže šípkové. Dužina jejich středně červených, třpytivých bobulí obsahuje velké množství vitamínu C. Tomu vděčí šipky velké části svým blahodárných účinkům. Málokdo však ví, že našemu zdraví slouží i jejich listy. Růže šípková - Rosa canina - lidově i psí růže nebo divý šíp je růžovitý, dřevnatý, trnitý keř. Narůstá většinou do výšky 2-3 metry, vydrží téměř všude, ale nejvíce se mu daří na slunných místech. Jeho plod...
Čtěte dále

Letní jídla | recepty z jednoho hrnce | Rychlá a zdravá

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a energie v organismu neklesla a stejně tak potřebuje vitaminy, m...
Čtěte dále

Letní detoxikace: s ovocem a zeleninou

V zájmu zachování našeho zdraví se doporučuje detoxikovat dvakrát do roka: na jaře a na podzim. To se však nedá vždy zrealizovat, proto má velký význam letní detoxikace. V tomto období máme k uskutečnění detoxikační kúry k dispozici snadno dostupnou, detoxikační a střeva čistící čerstvou zeleninu a ovoce. Ať už žijeme jakkoli zdravě, náš organismus potřebuje jednou za čas trochu pomoci zvenku k tomu, aby se beze zbytku zbavil nahromaděných jedovatých ...
Čtěte dále

Jak se opalovat | Důležitá UV-ochrana

Hnědnutí pokožky je přirozený proces, kterým se naše pokožka chrání před silnými slunečními paprsky. Během tohoto procesu se vytváří melanin (barvivo), které je do určité míry schopno přefiltrovat škodlivé UV-paprsky. Bohužel, melanin není všemocný. Pokožka vystavená přehnanému opalování se proto dříve nebo později poškozuje. Závažné příznaky, respektive rakovinné změny se většinou ukážou až po desetiletích, protože pokožka nezapomíná: za spálení sluncem v...
Čtěte dále

Nebezpečí při štípnutí komárem: tipy proti komárům

Štípnutí komárem může způsobit nejenom nepříjemné svědění, ale i alergické reakce. Jediným způsobem předcházení je držení hmyzu od těla a v případě štípnutí si neškrábat svědící pokožku. Tím totiž poskytujeme ještě větší šanci choroboplodným zárodkům k tomu, aby se dostaly do našeho organismu a navíc se rána může zanítit a hnisat. Při zelenající se přírodě, příjemném počasí a hřejivém slunci je i komár povinným průvodcem léta. Na jeho přítomnost upozo...
Čtěte dále

Aminokyselina stimulující náladu - Tryptofan pomáhá při st

Tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou si náš organismus není schopen sám vytvořit. Tryptofan hraje důležitou roli při tvorbě dvou hormonů: melatoninu a serotoninu. Proto ovlivňuje náladu a reakci organismu na stres. V roce 1967 bylo zjištěno, že esenciální aminokyselina tryptofan má pozitivní vliv i na spánek. Nicméně jeho přesný mechanismus není dodnes známý. Tryptofan je poslem neurotransmiteru serotoninu v centrální nervové soustavě. Seroto...
Čtěte dále

Vitamin D, jeho nedostatek a opalování. | Důležitá je i zdravá výživa.

Pokud v našem organismu klesne hladina vitaminu D, staneme se bezbrannější vůči nemocem. Na tento nedostatek je třeba myslet obzvláště na jaře. Ten ale můžeme opalováním a zdravou výživou rychle napravit. V zimě kvůli nedostatku slunečního světla a z důvodu nevhodného stravování chorobně klesne drtivé většině lidí  v mírném podnebním pásu hladina vitaminu D. Podle výzkumů dochází u 90 % lidí k mírnému nedostatku vitaminu D a u 60-70 %  až k ...
Čtěte dále

Zelenina a ovoce: 10 dávek denně jako prevence proti onemocnění

Podle vědců z londýnské Imperial College, můžeme významně snížit riziko infarktu, mozkové příhody, rakoviny a předčasného úmrtí konzumací deseti dávek ovoce a zeleniny denně. Z jejich výzkumu vyplývá, že nejlepší výsledky dosáhneme, pokud při každé příležitosti zkonzumujeme asi 80 gramů ovoce a zeleniny. Odborníci už dávno doporučují v zájmu předcházení nejčastějším a zároveň nejnebezpečnějším chronickým onemocněním konzumovat pět dávek ovoce a zeleni...
Čtěte dále

V boji proti jarní únavě: detoxikace ovocem

Typickými znaky jara jsou kromě oteplujícího se počasí a kvetoucí přírody i pocit slabosti a únava, které pociťují mnozí z nás. Jarní únavy, která se dříve či později vytratí i sama se však naštěstí můžeme zbavit i mnohem dříve, pokud provedeme detoxikaci organismu. V zájmu odstranění usazenin a toxinů, které se usazovaly v našem organismu během celé zimy využijme čerstvé sezónní ovoce, pomoci nám mohou jahody, višně a brzké třešně.     ...
Čtěte dále

Jarní detoxikace organismu Vás osvěží

Jaro je pro náš organismus časem opětovného znovuzrození a změn. Příroda kolem nás rozkvétá, udělejme tak i my, protože v zájmu zachování zdraví musí být naše tělo v harmonii s okolním světem resp. přírodou. Není náhodou, že nám toto období nabízí velké množství ovoce a zeleniny: kromě toho, že jsou nejlepšími přirozenými zdroji vitamínů, nám mohou být nápomocné i při jarní detoxikaci zaměřené na osvěžení organismu, protože podporují efektivní fungování ja...
Čtěte dále

Proč jsou Vaše oči zarudlé?

Zarudlé oči jsou nejčastějším příznakem zánětu očních spojivek, čili zánětu tkáně pokrývající oční bulvy a víčka. Přesto, že je bolestivý a nepříjemný, (pokud ho nezpůsobuje cizí těleso nebo chemická látka) zánět očních spojivek naštěstí neohrožuje náš zrak.     Naše oči jsou mimořádně citlivé na vnější vlivy. Jsou v neustálém kontaktu s okolním světem, proto je skoro samozřejmostí, že čas od času je postihne nějaká nemoc. Jedním z nejča...
Čtěte dále