Ovesné vločky: čtyři recepty: zdravé, jednoduché domácí menu

Máte problémy se zažíváním, se zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovesné vločky, respektive jídla z ovesných vloček Vám pomohou zbavit se Vašich těžkostí. Přečtěte si několik receptů z ovesných vloček, podle kterých můžete doma snadno a rychle připravit zdravá jídla.

Ovesné vločky: čtyři recepty: zdravé, jednoduché domácí menu

Ovesné vločky patří mezi „nejvděčnější“ suroviny, protože je díky jejich konzistenci a neutrální chuti můžeme přidávat do mnoha jídel. A co je nejdůležitější, ovesné vločky své blahodárné účinky neztrácejí ani zpracováním. Usnadní zažívání po těžkém jídle, zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a dodají nám energii. K tomu stačí 5-10 dkg ovesných vloček denně, což se dá pomocí následujících receptů z ovesných vloček dosáhnout ještě snadněji.

Čtyři recepty z ovesných vloček, celé menu

Špenátové kuličky s ovesnými vločkami (Předkrm)

Přísady:

     200-250 g mladého, čerstvého špenátu,

     2 polévkové lžíce sójové smetany,

     3 polévkové lžíce ovesných vloček,

     střídka celozrnného chleba (podle potřeby),

     1 vejce,

     sůl,

     kari koření,

     strouhanka,

     olej na smažení (podle potřeby).

Příprava:

     Špenát důkladně umyjeme a na pánvi spaříme v troše vody při nízké teplotě. Vyšleháme vejce, smícháme s ovesnými vločkami a se smetanou.

     Hotový špenát necháme vychladnout, potom z něj důkladně vytlačíme vodu, nakrájený přidáme k připravené směsi, posolíme a přidáme koření. Přidáme tolik rozdrobené střídky chleba, aby se směsí tvořil kompaktní, ale pružnou hmotu, ze které uděláme menší kuličky. Obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Můžeme podávat s koktejlovými rajčaty, na míchané špenátově-salátové míse nebo také s grilovanou zeleninou.   

Zeleninová polévka s ovesnými vločkami (Prv chod)

Přísady:

     50 g ovesných vloček,

     1 menší cibule,

     150 g mrkve,

     50 g stonkového celeru,

     100 g póru,

     několik lžic rajčatového protlaku,

     2-3 polévkové lžíce strouhaného sýra (podle možnosti parmezánu),

     několik špetek mateřídoušky,

     trochu majoránky,

     voda,

     sůl,

     pepř

     extra panenský olivový olej.

Příprava:

Ovesné vločky namočíme na 2 hodiny do půllitru vody pokojové teploty a následně 2 hodiny vaříme na mírném ohni. Cibuli a ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme, osmažíme na malém množství oleje a na mírném ohni pod pokličkou za častého míchání dusíme 10 minut. Přidáme rajčatový protlak a vodu podle chuti (v závislosti od toho, jak hustou polévku chceme mít) a ještě 10 minut vaříme. Na závěr smícháme s vařenými ovesnými vločkami a servírujeme posypané sýrem.

Falešný hamburger s fazolemi a ovesnými vločkami (Druhý chod)

Přísady:

     200 g vařených fazolí,

     150 g ovesných vloček,

     100 g strouhané housky,

     200 ml zeleninového vývaru,

     sůl,

     koření dle chuti (pepř, kmín, opečený česnek atd.),

     extra panenský olivový olej.

Příprava:

     Ovesné vločky smícháme se solí a kořením a zalijeme teplým zeleninovým vývarem tak, aby byly zcela ponořeny. Vidličkou roztlačené uvařené fazole přidáme ke směsi z ovesných vloček, přidáme 80 g strouhané housky a mícháme, dokud směs není homogenní. Rukou formujeme tvar hamburgeru, obalíme ve zbytku strouhanky a opečeme na oleji. Podáváme jako tradiční hamburger s pečenými brambory nebo salátem či rajčaty.

Čokoládové sušenky  z ovesných vloček (dezert)

Přísady:

     180 g ovesných vloček

     100 g mandlové mouky

     80 ml kukuřičného oleje

     80 g nerafinovaného třtinového cukru

     1 polévková lžíce neslazeného kakaového prášku

     1 kávová lžička sušeného droždí

     1 čajová lžička sójového mléka

     špetka soli.

Příprava:

Ovesné vločky rozmixujeme s ostatními ingrediencemi a necháme stát 12 hodin. Z hmoty připravíme asi 20 gramové kuličky a dáme  na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky mírně, rovnoměrně zploštíme. Pečeme asi čtvrthodiny v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů. Po vychladnutí podáváme s kousky ovoce nebo s vanilkovou zmrzlinou, ale kuličky jsou vynikající také k čaji.

Letní jídla: cuketa a kuřecí salát - recepty 151

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a ene...
Čtěte dále

Recepty přírodní kosmetiky | Mýdlo z kozího mléka 151

Mýdlo z kozího mléka skvěle ošetřuje pokožku, obzvlášť účinné je na suchou, citlivou a problémovou pleť. Jeho výhodou je, že nedráždí pokožku a nevyvolává alergické reakce. Mýdlo z kozího mléka si můžeme vyrobit i sami doma. Potřebujeme k tomu pouze snadno dostupné základní suroviny a trochu šikovnosti. Podívejme se na jeden recept přírodní kosmetiky. Stále více lidí využívá recepty přírod...
Čtěte dále

Recepty s fenyklem | 4 chody s fenyklem 151

Fenykl podobný anýzu disponuje četnými zdraví prospěšnými vlastnostmi, a proto se ho vyplatí zařadit do našeho jídelníčku. Nemusíme ho však nutně konzumovat samostatně, tato opravdu zvláštní zelenina může být jednou ze základních surovin při přípravě jídel. Nakonec, vždyť i jednoduchá jídla se s jeho pomocí mohou stát výjimečnými. Fanoušci zvláštních chutí oceňují fenykl, protože i z nejjedno...
Čtěte dále