Recepty s fenyklem | Neobyčejná a zdravá jídla

Fenykl podobný anýzu disponuje četnými zdraví prospěšnými vlastnostmi, a proto se ho vyplatí zařadit do našeho jídelníčku. Nemusíme ho však nutně konzumovat samostatně, tato opravdu zvláštní zelenina může být jednou ze základních surovin při přípravě jídel. Nakonec, vždyť i jednoduchá jídla se s jeho pomocí mohou stát výjimečnými.

Recepty s fenyklem | Neobyčejná a zdravá jídla

Fanoušci zvláštních chutí oceňují fenykl, protože i z nejjednodušších jídel a nápojů udělá jedinečné. Ale nejen proto se doporučuje pravidelná konzumace fenyklu. Tato zelenina patřící k celerovitým je i mimořádně zdravá. Obsahuje velké množství vitaminu C, zlepšuje trávení, detoxikuje, podporuje imunitu, je silným antioxidantem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá léčit záněty a onemocnění dýchacích cest. Dokonce i tehdy, pokud ho konzumujeme zpracovaný, v čem nám mohou pomoci následující recepty s fenyklem.

Citronový fenykl na pánvi (předkrm nebo příloha)

Přísady:

●    3 ks velkého fenyklu

●    1 citron

●    extra panenský olivový olej

●    sůl, pepř

Příprava:

Fenykl umyjeme a nakrájíme. Ve větší pánvi zahřejeme olivový olej, vložíme nakrájený fenykl a jeho na kroužky nakrájené listy. 5 minut opékáme, osolíme, polijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a potom 15 minut vaříme na mírném ohni, pod pokličkou. Na posledních 5 minut sundáme pokličku, oheň zesílíme a fenykl ještě trochu opékáme. Podáváme teplý, s čerstvě namletým pepřem.

Falešná poleva na pizzu s fenyklem (předkrm, příloha)

Přísady:

●   3 -4 ks nad párou podušeného fenyklu

●   3 čerstvá rajčata

●   10 ks černých oliv

●   špetka oregana

●   1 kávová lžička kapar  v octu

●   extra panenský olivový olej

●   hrst parmezánu nebo jiného nastrouhaného sýru

●   sůl, pepř

Pařený fenykl rozkrájíme na 4 části. Mísu z jenského skla potřeme olejem, dáme na ni kousky fenyklu, kousky nakrájených rajčat, kapary, na kolečka nakrájené olivy, posypeme solí, pepřem a oreganem. Podlijeme trochou vlažné vody, zakryjeme a dáme na 15 minut do vyhřáté trouby. Když je hotový, na 5-10 minut zapneme horní ohřev, posypeme sýrem a necháme zapéct sýr bez pokličky. Podáváme vlažné nebo studené.

Fenyklové těstoviny s řapíkatým celerem (hlavní chod)

Přísady:

●    100 g fenyklu

●    1 menší cibule

●    řapíkatý celer

●    20 g černých oliv bez pecky

●    1 menší, čerstvá, pálivá paprika

●    10 g extra panenského olivového oleje

●    sůl, pepř

●    4-500 g durum těstovin

Příprava:

Celer a cibuli očistíme a nakrájíme na 2 mm tenké kousky. Spodní část fenyklu vyřízneme ve tvaru klínu, (protože se pomalu vaří) a také nakrájíme na 2 mm- kousky. Pálivou papriku rozkrojíme na 3 části a odstraníme semínka. Do nádoby nalijeme olivový olej, přidáme cibuli a pálivou papriku a na mírném ohni opékáme 5 minut. Přidáme celer a fenykl, podlijeme trochou vody, přidáme sůl a pepř a za častého míchání dusíme 10 minut. Mezitím pokrájíme olivy, uvaříme těstoviny a promícháme s připravenou omáčkou. Pokud chceme přidat něco exotické, před podáváním posypeme opékanými mandlemi nebo piniovými semínky. Podáváme teplé!

Vepřová plec s fenyklem a pomerančem /hlavní jídlo/

Přísady:

●    300 g vepřové plece

●    2 ks fenyklu

●    25 g másla

●    trochu bramborového škrobu

●    300 ml mléka

●    30 ml brandy

●    1 pomeranč

●    pár bobulek jalovce

●    sůl, pepř

Příprava:

Odstraníme konce fenyklu a nakrájíme na půlcentimetrové kousky. Rozpustíme máslo, přidáme bobulky z jalovce a fenykl. Osolíme a za občasného míchání dusíme 15 minut. Potom vyjmeme fenykl z pánve a vložíme vepřové řízky obalené v bramborovém škrobu. Opečeme z obou stran a přilijeme brandy. Když se odpaří, maso podlijeme mlékem a vaříme pod pokličkou 5 minut, potom přidáme fenykl a šťávu z poloviny pomeranče. Nakonec uložíme maso a fenykl na misku a podáváme s plátky pomeranče a posypané pepřem.

Ovesné vločky - čtyři recepty | Připravme si zdravá jídla 151

Máte problémy se zažíváním, se zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovesné vločky, respektive jídla z ovesných vloček Vám pomohou zbavit se Vašich těžkostí. Přečtěte si několik receptů z ovesných vloček, podle kterých můžete doma snadno a rychle připravit zdravá jídla. Ovesné vločky patří mezi „nejvděčnější“ suroviny, protože je díky jejich konzistenci a neutrální chuti můžeme ...
Čtěte dále

Letní jídla: cuketa a kuřecí salát - recepty 151

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a ene...
Čtěte dále

Recepty přírodní kosmetiky | Mýdlo z kozího mléka 151

Mýdlo z kozího mléka skvěle ošetřuje pokožku, obzvlášť účinné je na suchou, citlivou a problémovou pleť. Jeho výhodou je, že nedráždí pokožku a nevyvolává alergické reakce. Mýdlo z kozího mléka si můžeme vyrobit i sami doma. Potřebujeme k tomu pouze snadno dostupné základní suroviny a trochu šikovnosti. Podívejme se na jeden recept přírodní kosmetiky. Stále více lidí využívá recepty přírod...
Čtěte dále