Přírodní kosmetika-recepty | Mýdlo z kozího mléka

Mýdlo z kozího mléka skvěle ošetřuje pokožku, obzvlášť účinné je na suchou, citlivou a problémovou pleť. Jeho výhodou je, že nedráždí pokožku a nevyvolává alergické reakce. Mýdlo z kozího mléka si můžeme vyrobit i sami doma. Potřebujeme k tomu pouze snadno dostupné základní suroviny a trochu šikovnosti.

Přírodní kosmetika-recepty | Mýdlo z kozího mléka

Podívejme se na jeden recept přírodní kosmetiky.

Stále více lidí využívá recepty přírodní kosmetiky, protože nedůvěřují průmyslově vyráběným produktům. Doma vyrobené mýdlo z kozího mléka má několik výhod: kromě toho, že je levnější jako podobné produkty, které nabízejí v obchodech, můžeme si být jisti jeho složením a absencí konzervačních látek.

Navíc, pokud chceme, můžeme ho dále obohacovat, ještě lepší účinek dosáhneme například přidáním medu. Vůni mýdla z kozího mléka si můžeme přizpůsobit podle našeho přání: musíme však dávat pozor na to, abychom k tomuto účelu použili pouze přírodní látky- zejména éterické oleje.

Příprava mýdla z kozího mléka

Suroviny:

  • 450 ml olivový olej
  • 150 ml palmový olej
  • 150 ml kokosový olej
  • 240 ml kozího mléka
  • 100 ml hydroxidu sodného (louh)
  • půl hrníčku ovsa
  • 30 ml levandulového esenciálního oleje

Samozřejmě kdo nemá rád vůni levandule, může ji nahradit libovolným esenciálním olejem ve stejném množství.

Mýdlo z kozího mléka v sedmi krocích

  • Smícháme oves s éterickým olejem a směs odložíme stranou.
  • Zbývající suroviny vložíme do nádoby z tvrzené oceli a důkladně promícháme.
  • Mícháme nad parou tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady.
  • Přidáme oves smíchaný s éterickým olejem a znovu zamícháme.
  • Hotovou směs vylijeme do formiček různých tvarů. Pokud chceme mít jistotu, že mýdlo z formiček vyklopíme

rychle a vcelku, před použitím     natřeme formičky tenkou vrstvou vazelíny.

  • Po vybrání z formiček je třeba nechat alespoň 24 hodin schnout.
  • Nyní si už můžeme vychutnat doma vyrobené mýdlo z kozího mléka.

Krájené mýdlo z formy srnčí hřbet

Pokud nechceme mít mýdlo z kozího mléka speciálního tvaru, můžeme použít i formu na pečení biskupského chlebíčku. Nejdříve ji vyložíme potravinářskou folií a po ztuhnutí mýdla ho nakrájíme na libovolnou tloušťku.

Letní jídla: cuketa a kuřecí salát - recepty 151

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a ene...
Čtěte dále

Ovesné vločky - čtyři recepty | Připravme si zdravá jídla 151

Máte problémy se zažíváním, se zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovesné vločky, respektive jídla z ovesných vloček Vám pomohou zbavit se Vašich těžkostí. Přečtěte si několik receptů z ovesných vloček, podle kterých můžete doma snadno a rychle připravit zdravá jídla. Ovesné vločky patří mezi „nejvděčnější“ suroviny, protože je díky jejich konzistenci a neutrální chuti můžeme ...
Čtěte dále

Recepty s fenyklem | 4 chody s fenyklem 151

Fenykl podobný anýzu disponuje četnými zdraví prospěšnými vlastnostmi, a proto se ho vyplatí zařadit do našeho jídelníčku. Nemusíme ho však nutně konzumovat samostatně, tato opravdu zvláštní zelenina může být jednou ze základních surovin při přípravě jídel. Nakonec, vždyť i jednoduchá jídla se s jeho pomocí mohou stát výjimečnými. Fanoušci zvláštních chutí oceňují fenykl, protože i z nejjedno...
Čtěte dále