Zelený čaj pro zdraví

Zelený čaj pro zdraví

V letních vedrech nám přináší velké potěšení jen málo tak jednoduchých věcí, jako je například sklenice ledového čaje, anebo naopak během chladných dní šálek čaje horkého. A pokud si vybereme právě zelený čaj, nejen že nás osvěží a zahřeje, ale zároveň přispějeme i ke zdraví našeho organismu: zelený čaj je totiž vynikajícím antioxidantem a detoxikantem, snižuje úroveň hladiny cholesterolu v krvi, pomáhá při prevenci a léčbě rakoviny.

Čajovník (Camellia sinensis) je trvale zelený dřevnatý keřík, který původně pochází z Asie. Aby se usnadnil sběr listů, upravuje se do výšky 1,5 metru. Podle technologie zpracování existují čtyři druhy čaje: fermentovaný a sušený černý čaj, tepelně upravený a sušený zelený čaj, výhradně jen sušený bílý čaj a částečně fermentovaný oolong. I když každá z technologií má vliv na vlastnosti čaje, největší změnu způsobuje fermentace. Oxidační procesy během fermentace totiž určují barvu, složení i aroma čaje.

Léčivé účinné látky

Zelený čaj obsahuje ve větším množství metylxantiny – kromě jiného kofein a teofylin – proto má povzbuzující účinky, zlepšuje paměť, avšak jeho složka aminokyselina L-theanin uklidňuje a zmírňuje úzkost. Z pohledu zachování zdraví je ještě důležitější to, že díky obsahu polyfenolů – je mimořádně bohatý na sloučeninu epigallocatechin-3-Gallati – a díky obsahu flavonoidů je to vynikající antioxidant se silnými protizánětlivými vlastnostmi. Zelený čaj dokáže vázat volné radikály, které brání správnému fungování organismu, mezi jiným volné radikály, které jsou odpovědné za vznik cévních onemocnění, revmatu a vznik rakoviny.

Konzumujme zelený čaj

Konzumace zeleného čaje zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby. Proti Alzheimerově chorobě působí tím, že napomáhá odstraňovat z organismu toxiny, které poškozují mozkové buňky. Je to vynikající detoxikant, posiluje imunitní systém a zbavuje lidský organismus toxinů, které zrychlují procesy stárnutí. Zpomaluje růst rakovinných nádorů, pomáhá při hojení ran, udržuje rovnováhu hladiny cukru v krvi, proto je zelený čaj užitečným spojencem také při prevenci a léčbě onemocnění diabetes. Denní konzumace čtyř šálků zeleného čaje výrazně snižuje riziko vzniku srdcově-cévních onemocnění, přičemž ještě větší množství má schopnost nastavit úroveň hladiny cholesterolu v krvi. Samotný čaj (bez cukru) neobsahuje žádné kalorie, zlepšuje trávení, je silný odvodňovač a podporuje fungování jater. Je vynikajícím pomocníkem při hubnutí, neboť o třetinu snižuje vylučování enzymů, které jsou odpovědné za uskladnění tuků. Před každým hlavním jídlem se pro rychlejší spalování tuků v trávicím traktu doporučuje vypít šálek zeleného čaje.

Příprava

Je potřebné vědět, že délka přípravy čaje určuje jeho vlastnosti. Když ho luhujeme jen krátkou dobu, maximálně dvě minuty, barva, chuť a vůně čaje budou slabé. V případě desetiminutového luhování bude mít čaj žlutohnědou barvu a silné aroma. Kofein, jejž zelený čaj obsahuje, se v horké vodě uvolní velmi rychle – obsah kofeinu v odvaru ovlivňuje i množství čaje a délka luhování – přičemž polyfenoly, které jsou odpovědné za antioxidantní účinky, potřebují delší dobu. Proto se pro dosažení požadovaného účinku doporučuje nechat čajové lístky luhovat déle.

Je účinný i při vnějším použití

Pokud na pokožku naneseme zelený čaj, bude ji hydratovat, odstraní zánět, jeho antioxidanty chrání před škodlivými účinky UV-B záření a snižují riziko vzniku rakoviny. Jeho zpevňující účinek dělá dobrou službu také v boji proti pomerančové kůži.

Věděli jste?

Představa, že zelený čaj neobsahuje kofein, je mylná, protože obsahuje přibližně takové množství kofeinu jako černý čaj. Černý čaj však během fermentace téměř úplně ztratí svůj antioxidantní účinek.

Ošetřování mastných vlasů | Pohodlně se zeleným jílem 154

Léčivé účinky zeleného jílu byly známy už ve starověku. Ošetřovali se s ním kožní zánětlivá onemocnění, infekce, používal se na hojení ran a k péči o pokožku. V dnešní době se používá především na ošetřování pokožky s akné, ale i při péči o vlasy: doporučuje se zejména na mastné vlasy!       Jíl je nezpevněná usazená hornina, jejíž nejdůleži...
Čtěte dále

Glaukom, jeho příznaky a léčba | Na co třeba dbát? 6

Přesto, že se zelený zákal nedá léčit a nelze mu ani předcházet, pokud se s jeho léčbou začne včas, může se zabránit zhoršování stavu. Proto je dobré znát, jaké jsou příznaky i příčiny  zeleného zákalu, které onemocnění způsobují. Ve skutečnosti není zelený zákal zákalem, ale degeneračním onemocněním nervů, je následkem odumírání nervových vláken zrakového nervu sítnice (vláken gangliový...
Čtěte dále

Jídla proti zánětům | Co jíst proti zánětům 4

Zánět je důležitou součástí obranné funkce organismu. Vyvolává ho většinou nějaká infekce, choroboplodné zárodky, popálení, porucha funkce nebo fyzické zranění. Sám o sobě není onemocněním, ale příznakem, v podstatě příznakem procesu léčení. Problém způsobuje, pokud trvá déle, než je to nutné (je chronický), pokud je velmi intenzivní nebo pokud se jeho následkem organismus obrací sám proti sobě (n...
Čtěte dále