Sladký život se stévií

Sladký život se stévií

Jedním ze zlatých pravidel každé kúry na hubnutí je strava bez cukru. Ale co má dělat člověk, který chce zhubnout, ale přitom se nechce úplně zříct sladkého? Naštěstí existuje řešení: rostlina Stevia rebaudiana (stévie) je totiž nejen vynikající náhradou cukru, ale disponuje i mnoha fyziologickými účinky a navíc má zanedbatelný kalorický obsah, proto je užitečným doplňkem diety na hubnutí.

Stévie pochází z Ameriky a patří do čeledi astrovitých. Známe skoro dvě stě druhů stévie, ale z nich se na slazení používá jen Stevia rebaudiana, známá pod pojmenováním stévie. Stévie, jako alternativa cukru, se u nás dostala do povědomí jen před několika lety, přičemž na americkém kontinentu ji používají už několik století. Léčivá rostlina podobná bazalce snese i chladnější podnebí. Její nejhodnotnější částí jsou listy, které jsou bohaté na cesium, zinek, fosfor, draslík, kobalt, hořčík a železo. Ve významném množství obsahuje vitamíny A, E, C a P, dále aminokyseliny, pektiny, kyselinu nikotinovou a beta karoten.

Je sladší a přitom zdravější než cukr

Stévie je díky svému obsahu steviol-glykosidů (steviosidy) třistakrát sladší než cukr. Navíc neobsahuje prakticky žádné kalorie, proto ji mohou konzumovat i lidé, kteří drží nějakou dietu. V případě hubnutí stačí žvýkat několik listů stévie, aby se odstranil mučivý pocit hladu. Má mnoho léčivých a zdraví prospěšných účinků: zmírňuje záněty, posiluje imunitní systém, přispívá k prevenci rakoviny. Reguluje hladinu krevního cukru a inzulínu, stimuluje slinivku břišní, proto se doporučuje i pro diabetiky typu 1 i 2. Stévie snižuje množství LDL (škodlivého) cholesterolu a snižuje i vysoký krevní tlak, sehrává roli rovněž při prevenci srdcově-cévních onemocnění. Ani při dlouhodobém užívání nepoškozuje zuby, spíše naopak, její antibakteriální účinek přispívá při prevenci vzniku zubního kazu, současně pomáhá překonávat chuť na alkohol, cigarety a sladkosti. Zlepšuje trávení, uklidňuje střevní trakt a žaludek. Má prospěšné antimykotické vlastnosti, proto se úspěšně využívá i v terapii proti kandidě. Kromě toho roztok ze stévie zpomaluje stárnutí pokožky a se skvělými výsledky se využívá při léčbě popálenin, ekzému, plísně na nohách a nadměrné tvorbě lupů.

Syrová anebo vařená / pečená

Většina účinných látek stévie zůstává aktivních i po úpravě – například po usušení. Vzhledem k tomu, že je tepelně odolná až do dvou set stupňů, proto ve srovnání s několika ostatními sladidly neztrácí své prospěšné účinky ani během vaření anebo pečení ani při přípravě horkých nápojů. I když je Stévie i ve větším množství úplně neškodná, nemá toxické vedlejší účinky, její nadměrná spotřeba – zejména během hubnutí – může způsobit silný průjem, což může kvůli výrazné ztrátě tekutin drasticky snížit krevní tlak.

Věděli jste?

Stačí jen málo námahy a stévii můžeme pěstovat i doma. Dobře se cítí v balkónových truhlících, rostlinu můžeme vysadit do zahrady od jara až do podzimu, v zimě potřebuje místo, kde nemrzne. Vyžaduje pravidelné zalévání, ovšem jen malým množstvím vody, přičemž je potřebné dbát na to, aby se jí dostalo co nejvíce sluneční záře. Už jediným listem stévie si můžeme osladit svoji obvyklou ranní kávu.

Citronová dieta | Detoxikace a hubnutí 151

Myšlenka citronové diety (nazývaná též limonádová dieta) vznikla v sedmdesátých letech a byla vyvinutá přírodním léčitelem Stanelym Burroughsom, který ji nazval Master Cleanse dietou. Od jejího vzniku, sice spatřilo světlo světa mnoho jiných detoxikačních kúr, popularita Master Cleans však zůstává neměnná. Ne náhodou, nakolik citronová dieta je jednou z nejúčinnějších redukčních diet resp. ne...
Čtěte dále

Podzimní zelenina, která pomáhá při hubnutí | dýně na pečení, lilek 101

Pro vyrovnanou a efektivní dietu je velmi důležitá konzumace sezonální zeleniny. Platí to i v případě podzimní zeleniny, jako je dýně na pečení nebo lilek, která má kromě dobrých vlastností i spalovací účinky. Obecně platí tvrzení, že dieta je tehdy nejúčinnější, když je do ní zařazeno sezonální ovoce a zelenina. Příčina je jednoduchá: organismus je geneticky "kódován" tak, že pro ideální fungo...
Čtěte dále

Ovesné vločky a jejich účinky 51

Ovesné vločky se vyrábějí z pečlivě vybraných celých zrn kvalitního obilí. Připravují se po čištění, předpřípravě v mlýnech, napařováním a následným lisováním mezi válci. Obsahují všechny výživově- fyziologické komponenty nacházející se v ovse. Z mnohých dobrých vlastností ovesných vloček je nejdůležitější příznivý vliv jejich vlákniny na trávení. Oves (Avena) je rostlina, která patří do čele...
Čtěte dále