Pšeničné klíčky – vynikající volba v boji proti rakovině

Pšeničné klíčky jsou „koncentráty zdraví“- ve významném množství obsahují aminokyseliny, mastné kyseliny, minerální soli, bílkoviny a vitamíny. Pšeničné klíčky jsou mimořádně bohaté na vitamíny E, které mají antioxidantní účinky, díky čemuž pšeničné klíčky účinně bojují proti stárnutí a jsou účinné také proti volným radikálům odpovědným za vznik rakoviny.

Pšeničné zrno se skládá ze čtyř částí: klíčky (embryo), vyživovací buňka (endosperm), osemení (testa) a oplodí (pericarpium). Z fyziologického hlediska jsou nejcennější klíčky, které se nacházejí na spodní straně zrna, které má embryovitý tvar. V pšeničných klíčcích se nacházejí fytoaktivní účinné látky, vápník, draslík, fosfor, síra, zinek, měď, železo, hořčík, mangan, molybden, selen, křemík, lecitin, vitamín B komplex, vitamín A a vitamín D, a jsou mimořádně bohaté na vitamín E. Vitamín E přirozeně zpomaluje vývoj degenerativních onemocnění způsobených znečištěním ovzduší a také účinně posiluje imunitní systém. Klíčky dále hrají výraznou roli i při léčbě rakoviny: zabraňují množení nádorových buněk, pomáhají jako prevence poškození DNA, účinně se používají proti rakovině prostaty. Pomáhají při prevenci Alzheimerovy choroby, srdcově-cévních onemocnění a při různých chorobách plic. Další účinnou látkou pšeničných klíčků je oktakosanol, což je sycený alkohol skládající se z 28 atomů uhlíku. I když pšeničné klíčky přispívají ke zlepšení obranyschopnosti organismu a k psychické rovnováze, jejich konzumace se obzvlášť doporučuje aktivním sportovcům a studentům. Oktakosanol posiluje plodnost u mužů, uvolňuje křečovité stažení svalstva způsobené stresem, povzbuzuje smysly a zrychluje reflexy. Účinné látky pšeničných klíčků snižují hladinu cholesterolu v krvi a udržují rovnováhu organismu.

Rafinování a mletí

Nejhodnotnější složky pšeničných klíčků se bohužel nedostávají do mouky, protože během rafinování se odstraňují spolu s vnějším obalem pšeničného zrna. Pšeničné zrno obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamín B -komplex, minerální soli, proteiny a fytoaktivní látky. Tyto části pšenice se odstraňují kvůli tomu, aby byl konečný produkt trvanlivější. Mastné kyseliny v pšeničných klíčcích totiž velmi rychle zatuchnou.

Naproti tomu celozrnná mouka, anebo pečivo a těstoviny vyrobené z této mouky obsahují pomletá celá, neoloupaná pšeničná zrna, proto tyto produkty nejsou ochuzené o původní živiny. Pšeničné klíčky se dají vyjmout poměrně jednoduchým procesem, po pomletí se mouka oseje. Na konci procesu zůstanou drobky podobné vločkám, které můžeme konzumovat samotné anebo s jinými potravinami, smíchané s jogurtem či saláty. Náš jídelníček by měl obsahovat denně přibližně 50 gramů pšeničných klíčků. Nejvíce zdraví prospěšných složek přitom - na rozdíl od sušených - obsahují pšeničné klíčky vyklíčené z čerstvých zrn. Z hlediska zdravé výživy se nejvíc doporučuje konzumace těchto výhonků. Pšeničné klíčky můžeme získat i doma, a to velmi jednoduše: klíčky do vody namočených pšeničných zrn se dají konzumovat už za 3-4 dny.

Pšeničné klíčky – vynikající volba v boji proti rakovině

Onemocnění srdce: jak pomáhá vhodná výživa? 1

"Ať tvá strava je tvým lékem a tvůj lék tvou stravou." Psal Hippokrates, který hlásal po celý svůj život důležitost správné výživy. Mysleme na to, když bychom rádi udělali něco pro prevenci onemocnění srdce, vždyť varování tohoto antického lékaře je dnes ještě aktuálnější než kdysi. Je dávno prokázaným faktem, že riziko jistých nemocí značně zvyšuje nezdravá výživa, a správným výběrem jídelní...
Čtěte dále

Rakovina slinivky a stanovení diagnózy 153

Revoluční metoda v diagnostice rakoviny slinivky je aplikace smartfónu, která již v raném stádiu varuje před onemocněním. Na selfie (fotografie pořízené telefónem) so speciálnim programem zkoumá oční bílko. Tento program může být vhodný nejen pro detekci rakoviny slinivky, ale také pro detekci onemocnění jater. Léčbu rakoviny slinivky delá extrémně obtížnou to, žeonemocnění je možné rozpoznat...
Čtěte dále

Řasa spirulina – super potravina 50

Řasa spirulina je jednou z nejkoncentrovanějších bílkovinných bomb na světě, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidský organismus. Navíc bílkoviny, které obsahuje, jsou lehce stravitelné také v syrovém stavu, protože se dokážou vstřebat téměř úplně. Je mimořádně bohatá na vitamíny A, B, D a K, dále je zdrojem železa a kyseliny gama-linolenové, má přízn...
Čtěte dále