Kurkuma: nejzdravější koření na světě

Kurkuma: nejzdravější koření na světě

Kurkuma je nejen velmi chutným kořením – je nejdůležitější složkou kari koření – ale disponuje i řadou dalších příznivých účinků. Pomáhá při trávení, snižuje vysokou hladinu cholesterolu, má vynikající protizánětlivé účinky, je silný antioxidant a detoxikant, úspěšně se využívá při oxidaci buněk vzniklých vlivem stresu, při kardiovaskulárních onemocněních, při prevenci několika typů rakovinných onemocnění a Alzheimerově chorobě. Není teda náhoda, že kurkuma je považována za nejzdravější koření.

Kurkuma pochází z Asie, je to rostlina - trvalka, patřící do rodiny zázvoru. Existuje několik druhů kurkumy. Nejčastěji se používá Curcuma longa, ze které se konzumuje kořen. Její nejúčinnější látkou je kurkumin, který díky svým polyfenolovým pigmentům (kurkumin je polyfenolická sloučenina) má silné protizánětlivé, antibakteriální, protivirové a protiplísňové, dále antioxidační a protinádorové účinky. Kurkuma kromě toho ve velkém množství obsahuje beta karoten, kyselinu askorbovou, vápník, železo, niacin, zinek, draslík, vlákninu a flavonoidy.

Vyčistěme organismus s kurkumou

Kořen kurkumy se dá skvěle použít během detoxikačních kúr: napomáhá při trávení, zvyšuje počet enzymů vylučovaných pankreatem, čímž snižuje dyspeptické příznaky, v první řadě nevolnost a nadýmání, jeho časté užívání brání rozvoji gastritidy. Detoxikační účinky kořene kurkumy se neprojevují výlučně v žaludku a ve střevním traktu: stimuluje i produkci enzymů ve žlučníku, dále stimuluje samotný žlučník, který v důsledku toho dodává do dvanácterníku žluč ve větším množství. Kurkuma chrání játra před toxickými látkami, které se dostanou do těla s potravinami.

Účinná v boji proti nádorovým onemocněním

O schopnosti kurkumy bojovat proti nádorům bylo vypracováno už mnoho studií, hlavně ve spojitosti s maligními lézemi dvanácterníku, tlustého střeva, konečníku a prsníku a nádorovými metastázemi. Na základě zkušeností je použití kurkumy ještě účinnější, když se dostane do organismu s potravinou, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny.

Chrání cévy, zabraňuje infarktu

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi tím, že zvyšuje množství HDL – „dobrého“ cholesterolu – a zabraňuje vstřebávání LDL – „zlého“ cholesterolu. Jednou z hlavních příčin kornatění cév je, že oxidovaný cholesterol se zachytává na stěnách cév. Tomu zabraňuje kurkuma, která má díky svým antioxidačním vlastnostem preventivní účinky proti kornatění cév, neboť působí na cholesterol. Tím, že chrání zdraví cév, má důležitou roli při prevenci nemocí oběhové soustavy a prevenci infarktu.

Neztrácí svou účinnost ani po uvaření

Kurkuma nereaguje na teplo, tj. kvalita a množství účinných látek se během vaření a pečení nemění. Nezapomeňme ale, že při konzumaci kurkumy samotné se jí vstřebá jen velmi malé množství. K  tomu, aby dokázala projevit své detoxikační, antiseptické anebo antioxidační účinky, musíme kurkumu konzumovat s jinými potravinami. Postačuje k tomu už špetka černého pepře, zázvoru anebo pár kapek olivového oleje. Zajímavostí je, že kurkuma má v kyselém prostředí nažloutlou barvu a v alkalickém prostředí se mění na červenou.

Věděli jste?

Kurkuma díky antioxidačním vlastnostem zabraňuje vzniku škodlivých beta-amyloidních plaků, čímž přispívá i k prevenci Alzheimerovy choroby.

Co je to Candida? Programem očisty střeva proti Candide! 1

Candida albicans jsou kvasinkové organismy, které patří k užitečným a zdraví prospěšným bakteriím v lidském organismu. V nejvyšším počtu se nacházejí ve střevní flóře, přičemž hrají významnou roli při podpoře trávení. Přemnožení těchto organismů však způsobuje vážné zdravotní problémy, s onemocněními způsobenými Candidou zápasí mnoho lidí. Jednou z možností udržení optimální hladiny těchto organis...
Čtěte dále