Kombucha: Nápoj nesmrtelnosti

Kombucha: Nápoj nesmrtelnosti

Kombucha, které se říká houba, navzdory tomuto pojmenování není opravdovou houbou, nýbrž symbiotickým společenstvím tří kvasinek a různých bakterií. Čaj vyrobený z kombuchy je skutečným elixírem zdraví, který tím, že posiluje imunitní systém, pomáhá udržet naši vitalitu. Je to vynikající detoxikant, slouží jako prevence rakoviny a onemocnění kloubů, napravuje střevní flóru a jako přirozené antibiotikum zabíjí bakterie, a navíc i omlazuje.

Kombucha se užívala v Číně už dva tisíce let před naším letopočtem. Tehdy vznikaly první pokusy o to, aby se obiloviny a zelenina procesem kvašení staly zdravějšími a bohatšími na živiny. Kombucha ve velkém množství produkuje vitamíny – je jedinečným zdrojem vitamínů B-komplex – dále aminokyseliny, antibiotické látky a enzymy, díky čemuž je užitečná při nápravě mnoha různorodých onemocnění a dysfunkcí. Není tedy náhoda, že čaj z kombuchy v Číně pojmenovali nápojem nesmrtelnosti.

Tahle účinkuje kombucha

Je však potřebné vědět, že houba kombucha se nekonzumuje syrová, ale jako čaj. I když se nápoj dá koupit hotový, můžeme si jej vyrobit i sami. K tomu potřebujeme jen malý kousek houby kombucha, zelený čaj a cukr. Do živného roztoku vložená houba produkuje cenné látky, které se dostanou do perlivého čaje z kombuchy. Jeho nejdůležitější vlastností je právě ta detoxikační, neboť v čaji se ve velkém množství nachází kyselina glukoronová. Kyselina glukoronová je přirozený detoxikant jater – v játrech váže na sebe toxické látky, které se pak z organismu vyplaví spolu s močí. Součástí účinku detoxikace je i to, že zrychluje látkovou výměnu a rozkládá tukovou tkáň, regeneruje střevní flóru, proto se vysloveně doporučuje i při hubnutí. Obsahuje přirozený komplex vitamínů B (B1, B2, B3, B6, B12, niacin, biotin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou), je zdrojem vitamínu C, působí jako antioxidant, který posiluje imunitní systém, zlepšuje stav cévních stěn, čímž podporuje krevní oběh. Kombucha je užitečná i při prevenci srdcově-cévních onemocnění, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím pomáhá předcházet kornatění cév. Díky antibiotickým účinkům zmírňuje záněty v organismu a předchází jim. Obzvlášť účinná je při zánětech horních dýchacích cest, při léčbě astmatického kašle a při uvolnění hlenů v hrdle. Dokáže neutralizovat nejen bakterie, ale i některé viry. Používá se i na omlazení, neboť udržuje hladinu koenzymu Q-10, která běžně po 35. roku života postupně klesá. Nepřetržitá konzumace čaje - doporučená denní dávka je tři decilitry rozdělené na tři části, během detoxikace můžeme postupně zvyšovat dávku – prodlouží život a zabezpečí nerušený spánek. Čaj z kombuchy má významnou roli i při prevenci rakoviny: jeho obsah Dextrogyralu (kyseliny L-mléčné) zabraňuje vývinu nádorů v tkáních.

Ještě více zdravotních výhod

Čaj z kombuchy pomáhá udržet rovnováhu kyselin a pH v organismu, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá při problémech s klouby, proto se úspěšně používá i při léčbě artrózy a artritidy. Konzumací čaje se dá úspěšně zabránit vzniku ledvinových a močových kamenů a rovněž nadýmání. Zabraňuje vzniku, dokonce i léčí už vzniklý šedý zákal, odstraňuje poruchy potence, zrychluje růst vlasů a výrazně zlepšuje celkový pocit pohody. Při vnějším používání zmírňuje bolestivé začervenání pokožky, zapříčiněné spálením se na slunci, anebo štípance od hmyzu, dokonce léčí i ekzém.

Co obsahuje čaj z houby kombucha?

Kyselina mléčná: v kombuše se nachází pravotočivá kyselina mléčná – má stejnou strukturu jako mateřské mléko - , která je velmi důležitá při trávení. Vyrovnává a odstraňuje vlivy levotočivé kyseliny mléčné, napravuje rovnováhu střevní flóry a rovnováhu pH organismu.

Kyselina octová: její nejdůležitější rolí je, aby zabraňovala přemnožení škodlivých bakterií. Dodává charakteristickou vůni a chuť.

Malát: sehrává roli při detoxikačních procesech organismu. Když se dostane do organismu, transformuje se tak, že podporuje alkalizaci organismu.

Kyselina šťavelová: funguje jako přírodní konzervant, zvyšuje energetickou hladinu buněk.

Kyselina glukuronová: produkují ji i játra, detoxikuje organismus, váže těžké kovy – rtuť, olovo, benzen – a toxické látky produkované organismem, jakož i toxiny z vnějšího prostředí, které se pak snadněji odstraní činností žlučníku, tlustého střeva anebo ledvin.

Kyselina máslová: produkují ji kvasnice. Pomáhá odstranit infekce způsobené Candidou, chrání zdraví střevní flóry.

Kyselina nukleová: napomáhá zdravou regeneraci buněk.

Věděli jste?

V Kyrgyzstánu žije neobvykle vysoký počet lidí starších než 100 let, navíc pleť lidí starších 70 let je mimořádně hladká. Podle domácích za to vděčí tomu, že každý den vypijí minimálně tři decilitry čaje kombucha.

Léčba Parkinsonovy nemoci | Střevní flóra | Střevní bakterie 165

Narušení rovnováhy střevní flóry, která je součástí trávícího systému, zvýšení nebo snížení množství střevních bakterií může přímo souviset s početným množstvím onemocnění neurologického původu. Jedním z nich je Parkinsonova nemoc. Podle nejnovějších výzkumů je za vznik tohoto onemocnění resp. její závažnost zodpovědný i stav střevní flóry.   Parkinsonova nemoc je stále rozšířenějš...
Čtěte dále

Prebiotika | Nezbytná pro regeneraci střevní flóry 157

Prebiotika náš organismus nedokáže strávit, ale i přesto jsou pro naše zdraví nesmírně důležitá. Slouží jako potrava pro blahodárné bakterie žijící v střevním systému. Vlivem snížení množství prebiotik se může narušit rovnováha střevní flóry, následkem čeho může dojít k narušení imunitního systému, co může následně vést k poruchám zažívání nebo i k vzniku onemocnění. Pro rozmnožování blahodár...
Čtěte dále

Trápí Vás střevní plyny a nadýmání? Poznejte jejich příčiny. 104

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak výkonná je naše trávicí soustava? Kolik potravy přes ni projde v průběhu našeho života? Pojďme spolu počítat. Předpokládá se, že 70 kg muž, pokud je aktivní, zkonzumuje asi 1,5 kg potravy denně. Tedy za rok (1,5 x 365 = 548 kg) většina lidí zkonzumuje něco přes 0,5 t, což je 7 až 8násobek vlastní tělesné hmotnosti. Jestliže zohledníme průměrný lidský věk 70 let...
Čtěte dále