Zdravý a chutný fenykl

Zdravý a chutný fenykl

Fenykl, lidově nazývaný vlašský kopr - Foeniculum vulgare – je nejznámější rostlinou z čeledi celerovitých. Díky své příjemné chuti je oblíbenou základní surovinou středomořské diety. Je účinným detoxikantem, antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Přispívá ke zdraví cév a střevního traktu. Vedle toho fenykl podporuje také trávení, odstraňuje zápach z úst, je bohatým zdrojem vitamínu C a jeho konzumací se snižuje i hladina cholesterolu v krvi.

Fenykl se využívá jako koření, čerstvá zelenina a léčivá rostlina, a jako základní surovina při hubnutí a dietě. Největší význam fenyklu však spočívá v jeho blahodárných účincích na zdraví. Nepřispívá jen při prevenci mnoha onemocnění, ale účinně a úspěšně se využívá i během terapie. Jedlou částí fenyklu je jeho masitá hlíza, která má bílou až zelenkavou barvu. Fenykl se vysoce hodnotí už od pravěku a konzumoval se buď syrový, pečený anebo vařený. Fenykl obsahuje ve významném množství vitamíny B a C – jeden šálek hlízy fenyklu pokryje pětinu denní dávky vitamínu C, kterou organismus potřebuje, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a díky svým antioxidačním vlastnostem úspěšně bojuje proti volným radikálům. Vitamín C posiluje imunitní systém a zpevňuje stěny cév, což přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Není náhoda, že fenykl je oblíbenou složkou středomořské diety. Kromě toho je fenykl bohatý na mangan, hořčík, měď, fosfor, kyselinu listovou, vápník a železo. Díky svému obsahu draslíku se vynikajícím účinkem využívá i proti vysokému krevnímu tlaku, který zapříčiňuje vznik cévních mozkových příhod anebo infarktů. Fenykl je bohatý na flavonoidy - z nichž nejdůležitější je rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnosti a především v případě ledvin má antikonvulzivní (protikřečové) účinky.

Fenykl zlepšuje trávení

Fenykl zlepšuje vstřebávání živin v trávicím traktu, stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči, váže žaludeční kyselinu, snižuje nadýmání a příznaky dispepse, chrání játra a napomáhá při odstranění nahromaděných toxinů z organismu. Má vysoký obsah potravinové vlákniny – vláknina působí zejména při odstranění karcinogenních látek nahromaděných v trávicím traktu – má významnou roli při prevenci nádorových onemocnění tlustého střeva. Čaj připravený z fenyklu, který taktéž obsahuje anetol, zabraňuje návratu rakoviny a rovněž zpomaluje růst nádorů. Obsah flavonoidů, alkaloidů a fenolu přispívá k prevenci rakoviny prsu a jater.

Fenykl je účinný také jako analgetikum: při křečovitých bolestech břicha a menstruačních bolestech má jeho odvar blahodárné účinky. V Indii často žvýkají po jídle fenykl, neboť zrychluje trávení a zabraňuje zácpě nebo průjmu, a rovněž eliminuje nepříjemný zápach z úst. I když uklidňuje žaludek a střevní trakt, zmírňuje příznaky syndromu dráždivého střeva, odstraňuje nadýmání a přebytečné střevní plyny, konzumace nadměrného množství fenyklu snadno může způsobit právě opačný efekt. Fenykl se může směle konzumovat také během hubnutí – samozřejmě s mírou, neboť fenykl je natolik chudý na tuky, jak je zároveň bohatý na vlákniny. Svým obsahem kyseliny listové zabraňuje vzniku chudokrevnosti a  pomáhá napravit syntézu DNA. Fenykl má vysoký obsah fytoestrogenu, což je přírodní účinná látka, která má vliv na ženské pohlavní hormony – díky tomuto svému obsahu snižuje nepříjemné příznaky menopauzy, zatímco během kojení podporuje laktaci.

Chrání oči

Protizánětlivý účinek fenyklu ochraňuje i oči, protože antioxidanty, vitamín C, aminokyseliny a arginin, které obsahuje, zlepšují regenerační schopnost očních tkání, což přispívá k zabránění vzniku degradace makuly, která se hlásí hlavně ve starším věku.

Věděli jste?

Fenykl je základní surovinou mnoha alkoholických destilátů, nachází se v anýzovém likéru i v absintu.

Fenykl místo léků | Kdy může pomoci? 175

Špatné trávení, bolesti zubů, nadýmání, záněty, silný kašel: ke zmírnění těchto obtíží nám může pomoci fenykl. Protože je vynikajícím antioxidantem, přispívá k posílení imunity a ženy ho mohou úspěšně použít i při menstruačních bolestech. Fenykl - Foeniculum vulgaris - pochází původně z mediteránského prostředí, jeho používání se datuje na několik tisíc let a Římané ho požívali před hostinami...
Čtěte dále

Recepty s fenyklem | 4 chody s fenyklem 171

Fenykl podobný anýzu disponuje četnými zdraví prospěšnými vlastnostmi, a proto se ho vyplatí zařadit do našeho jídelníčku. Nemusíme ho však nutně konzumovat samostatně, tato opravdu zvláštní zelenina může být jednou ze základních surovin při přípravě jídel. Nakonec, vždyť i jednoduchá jídla se s jeho pomocí mohou stát výjimečnými. Fanoušci zvláštních chutí oceňují fenykl, protože i z nejjedno...
Čtěte dále

Existuje řešení proti žaludeční kyselině | Změňte svoje stravovací návyky 1

Přebytek žaludeční kyseliny je zapříčiněn v první řadě nesprávným stravováním. Proto se její příznaky objevují především v zimním období, kdy se drasticky mění naše stravovací návyky. Nemějte však obavy, zvýšená produkce žaludeční kyseliny je možné léčit velmi jednoduše, stačí trochu snažení a pozornosti. Boj proti kyselině může začít!   Charakteristická příčina vzniku přebyte...
Čtěte dále