Kajenský pepř: štípe, léčí a spaluje tuk

Nejdříve si musíme říci, že Kajenský pepř, i navzdory svému jménu, patří ve skutečnosti mezi chilli papričky. Právě proto ve velkém množství obsahuje pálivou esenci - kapsaicin - který způsobuje jeho charakteristickou pálivou chuť. Je odpovědný i za mnoho dalších léčivých vlastností. Spaluje tuk, snižuje zánět, podporuje trávení, je účinný proti bolesti hlavy, má významné antibakteriální účinky, zlepšuje krevní tlak a posiluje srdce.

Kajenský pepř: štípe, léčí a spaluje tuk

Kajenský pepř je mimořádně účinná a univerzálně využitelná léčivá rostlina, která je ve skutečnosti odrůdou výjimečně pálivé chilli papričky. Pochází ze Střední Ameriky a domorodí Indiáni ji dlouhá tisíciletí pěstovali a využívali při léčbě různých onemocnění a na zmírnění zdravotních těžkostí. Vyniká velkým množstvím účinných a zdraví prospěšných látek, jako jsou antioxidační flavonoidy, karoten, mastné kyseliny, vitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C. Nejdůležitější složkou kajenského pepře je kapsaicin, kterému vděčí za svou ostrou, pálivou chuť.

Chrání srdce

Pravidelná konzumace Kajenského pepře ve značné míře přispívá k snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění a v rámci toho snižuje riziko srdečního infarktu. Čistí krev, chrání cévy, reguluje krevní tlak a pozitivně ovlivňuje i hladinu cholesterolu. Jeho pomocí je možné zpomalit nebo dokonce i zastavit proces vytváření aterosklerotických plaků: a tak může být Kajenský pepř účinný i při léčbě kornatění cév. Jeho dalším přínosem je, že zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje činnost mozku a může zpomalit průběh stařecké demence.

Doporučuje se i při trávicích těžkostech

Za své skvělé vlastnosti vděčí zejména velkému množství kapsaicinu. Kajenský pepř stimuluje látkovou výměnu a podporuje pohyby střev, čím přispívá k odstranění a prevenci nadýmání a zácpy nebo jiných trávicích problémů. Pokud ho budeme konzumovat během jídla, můžeme tak předejít nepříjemné plynatosti. Je stejně tak účinný při pálení žáhy, zvracení a průjmových stavech. Stimuluje sekreci trávicích šťáv a zlepšuje účinnost jejich vstřebávání. Jeho užíváním se zvyšuje naše energetická hladina a je dobrým pomocníkem při překonávání únavy a vyčerpanosti. Při vnějším použití se využívá i proti poruchám trávení, stačí, pokud si s ním natřeme pokožku v oblasti břicha. V mnoha případech jsou za zažívací těžkosti odpovědní střevní parazité. Konzumací Kajenského pepře formou kúry se však můžeme zbavit i cizopasníků. Dalším jeho významným přínosem je, že pokud ho používáme během jídla, snižuje hladinu cukru v krvi, a proto může být jeho pravidelné užívání prospěšné i pro diabetiky.

Proti vředům a zánětům

Je všeobecně známé, že silná, kořenitá jídla zvyšují riziko vzniku žaludečních vředů, ale Kajenský pepř vyvolává právě opačný efekt. Obsah kapsaicinu totiž spouští regenerační fyziologický proces na ochranu sliznice žaludku a střev. V každém případě dávejme pozor na to, abychom ho užívali pouze v malém množství, protože jinak má opačný účinek. Jeho protivředové účinky znásobuje skutečnost, že složky Kajenského pepře mohou zabránit rozmnožování bakterií Helicobacter pylori. Tato bakterie způsobuje podráždění sliznice a ve značné míře zvyšuje riziko vzniku žaludečních vředů a vředů dvanácterníku. Bylo dokázáno, že u pacientů, kteří mají rakovinu žaludku, je výskyt této bakterie vyšší. Kajenský pepř má skvělý protizánětlivý účinek, který se projevuje v trávicím systému a jiných částech těla, jako i v kloubech. Je vynikajícím prostředkem na podporu imunity, na léčbu onemocnění dýchacích cest, ale můžeme se na něj spolehnout i při zánětu v krku a mandlí, rýmě, nachlazení nebo teplotě. V těchto případech se doporučuje použít Kajenský pepř nejenom na přímou konzumaci, ale můžeme ho přidat i do vody na kloktání a do inhalátoru. Kromě toho pomáhá i při léčbě alergií a astmatu. Zlepšuje krevní oběh a zvyšuje průtok krve, a proto je skvělým prostředkem proti třesu.

Uvolňuje křeče, tlumí bolest a hojí rány

Kajenský pepř se osvědčil i jako prostředek na uvolnění křečí a při vnějším použití (např. jako krémy nebo odvary) podporuje uvolňování křečí svalů a trávicího traktu. Díky tomu může zmírnit i menstruační bolesti. Je skvělým prostředkem v boji proti plísňovým onemocněním. Kromě jiného je účinný proti vláknité houbě  Aspergillus fumigatus, která napadá plíce, proti Candida albicans a houbě Cryptococcus neoformans, která způsobuje meningitidu a zánět mozkových blan.

Urychluje hojení ran a léčbu hemoroidů. Jeho antibakteriální účinek se využívá při onemocnění dýchacích cest a k léčbě infekcí, které jsou způsobeny jinými bakteriemi a kromě toho hraje důležitou roli i při prevenci vzniku zubního kazu. Při vnitřním a vnějším použití tlumí bolest zubů a zmírňuje bolest, která je způsobena poraněním, stejně tak účinně uleví od bolesti hlavy a migrény. Na zmírnění bolesti kloubů a svalů stačí, pokud si postižené místo natíráme extraktem (krémem, balzámem nebo olejem) s obsahem této léčivé rostliny. Tento extrakt si můžeme připravit i sami, stačí, pokud půl kávové lžičky Kajenského pepře přimícháme do svého oblíbeného hydratačního prostředku nebo tělového mléka. Tento způsob se může použít i v případě zánětu pohrudnice i při různých kožních problémech, jako herpes, psoriáza a pásový opar.

Doporučuje se i při dietě

Protože podporuje látkovou výměnu, zlepšuje vstřebávání a zabraňuje přejídání, je Kajenský pepř efektivním pomocníkem i při hubnutí a dietě. Jeho konzumací se dosáhne urychlení spalování tuků, co ještě více znásobuje jeho skvělé vlastnosti.

Řeďte ho s vodou

Kajenský pepř neztrácí nic ze svých blahodárných účinků ani zpracováním nebo přidáním do pokrmů, ale nejefektivnější způsob jeho využití je, pokud ho organismus přijímá v čerstvém stavu nebo ve formě prášku. Nejlepším řešením je, pokud ho vypijeme rozpuštěný ve sklenici horké vody. Můžeme přidat med, citron nebo ho můžeme přimíchat dokonce i do rajčatové nebo pomerančové šťávy. Získáme nápoj, který mimořádně účinně posílí imunitu a urychlí spalování tuků.

Co na to vědci?

Američtí a japonští vědci podávali po dobu 12 týdnů dávku 6 mg kapsinoidu (rostlinný kapsaicin, který obsahuje i Kajenský pepř) a zároveň i placebo čtyřiceti mužům a ženám. Následkem užívání kapsinoidu se v organismu pacientů projevila zvýšená oxidace tuků. Díky tomu se u nich ve značné míře snížilo množství břišního tuku, co přispívá k dosažení optimální hmotnosti a k celkovému udržení zdraví.

Věděli jste?

Pokud jsme předtím Kajenský pepř nekonzumovali pravidelně, svůj organismus na něj zvykejme postupně. Jak jsme již uvedli, denní dávka by měla být nízká, ideální je cca. půl kávové lžičky denně. Při konkrétním onemocnění a léčbě zdravotních problémů, stejně tak jako při dietě, neužívejte více než půl kávové lžičky denně.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2489358/

http://www.naturalnews.com/045281_cayenne_pepper_pain_relief_metabolism.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12627807

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699483/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899772/

http://www.healthline.com/health/food-nutrition/cayenne-pepper-for-weight-loss#Dosage4

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne

http://ajcn.nutrition.org/content/89/1/45.full

Kajenský pepř-recepty | Speciální a zdravá jídla 150

Kajenský pepř je oblíbený mezi milovníky pálivých chutí, dokonale se hodí na dochucení různých jídel, polévek, pečených pokrmů, příloh a dokonce z něj lze připravit i marmeládu. Pomocí receptů z Kajenského pepře si připravíte i kompletní oběd! Je silným antioxidantem, má výborný protizánětlivý účinek, chrání srdce, zvyšuje účinnost detoxikace, upravuje trávení, čímž zároveň přispívá k úbytku ...
Čtěte dále

Citronová dieta | Detoxikace a hubnutí 1

Myšlenka citronové diety (nazývaná též limonádová dieta) vznikla v sedmdesátých letech a byla vyvinutá přírodním léčitelem Stanelym Burroughsom, který ji nazval Master Cleanse dietou. Od jejího vzniku, sice spatřilo světlo světa mnoho jiných detoxikačních kúr, popularita Master Cleans však zůstává neměnná. Ne náhodou, nakolik citronová dieta je jednou z nejúčinnějších redukčních diet resp. ne...
Čtěte dále

Letní jídla: cuketa a kuřecí salát - recepty 2

V teplých letních dnech se málokomu chce vařit a trávit při sporáku v kuchyni delší dobu. I chuť do jídla se zredukuje a jsme náchylnější přijímat méně živin. Proto mohou být dobrým výběrem následující chutná a zdravá jídla z jednoho hrnce, která se dají rychle připravit ze sezónní zeleniny. Ačkoli v letním horku nemáme často ani chuť jíst, nesmíme zapomínat na to, že potřeba živin a ene...
Čtěte dále