V boji proti jarní únavě: detoxikace ovocem

Typickými znaky jara jsou kromě oteplujícího se počasí a kvetoucí přírody i pocit slabosti a únava, které pociťují mnozí z nás. Jarní únavy, která se dříve či později vytratí i sama se však naštěstí můžeme zbavit i mnohem dříve, pokud provedeme detoxikaci organismu. V zájmu odstranění usazenin a toxinů, které se usazovaly v našem organismu během celé zimy využijme čerstvé sezónní ovoce, pomoci nám mohou jahody, višně a brzké třešně.

V boji proti jarní únavě: detoxikace ovocem

 

Jedním z klíčových aktivit jarní detoxikace je ovocná kůra, jejímž hlavním pozitivem je, že do organismu dostáváme jen minimální množství pomalu rozkládajících se tuků a tímto ulehčit náš trávicí systém. Alespoň takto důležitá je i úloha ovoce v rámci detoxikace, což v tomto případě souvisí i s přísunem cukru do organismu. Jedná se vlastně o to, že v normálním případě má cukr silné okyselující účinky, není však jedno, jaký je jeho glykemický index. Zatímco při glukóze je jeho hodnota 100, glykemický index fruktózy nacházející se v ovoci a zelenině je jen 30. To znamená, že fruktóza ovlivňuje hladinu v cukru v krvi v mnohem menší míře než ostatní sladidla.

Močopudné třešně

Díky obsahu kalia mají už i třešně zrající na jaře silné močopudné účinky. Podporují činnost ledvin, při detoxikaci přispívají k urychlenému vylučování škodlivých látek a kyseliny močové. Jsou bohaté na hořčík, který vyživuje a posiluje nervové buňky, chrání organismus před vznikem nepříjemných příznaků stresu a deprese. Čerstvé třešně obsahují mimořádně vysoké množství beta karotenu, 400mg / 100 g znamená skoro rekordní množství. Pokud by to všechno nestačilo, jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B a C. Díky obsahu vlákniny mají také významnou roli při zajištění efektivního trávení. Během detoxikace se kromě konzumace zeleniny a ryb ve snížených dávkách doporučuje i konzumace třešní několikrát denně – nejlépe, když pocítíme hlad, sníme alespoň deset třešní. Můžeme si také zavést "třešňový den", kdy budeme konzumovat výhradně třešně, ani v tomto případě však nezapomínejme na přísun dostatečného množství tekutin!

 

Višně jako účinné antioxidanty

Složení vitamínů a minerálních látek nacházejících se ve višních se téměř celkem shodují se složením třešní, až na to, že obsahují o mnoho více organické kyseliny a přibližně desetkrát větší množství vitamínu A. Jsou též bohaté na železo, vápník, draslík a hořčík. Podporují trávení, látkovou výměnu, vstřebávání vitamínů a mají skvělé močopudní účinky. Pročišťují též sliznici dýchacích orgánů a posilňují odolnost imunitního systému. Díky obsahu antikyaninů a bioflavínu jsou i skvělými antioxidanty. V případě detoxikační kůry jich používejme stejně jako třešně, čili při snížených dávkách jídel obsahujících zeleninu a ryby konzumujme vícekrát denně - vždy když nám vyhládne - alespoň deset bobulí višní. V zájmu zvýšení efektivity detoxikace konzumujme višně i samostatně bez omezeného množství - jejich účinek se s určitostí v každém případě dostaví.

Jahody: efektivní detoxikace

Jsou oblíbeným ovocem mnoha z nás, málokdo však ví, že díky nim můžeme zefektivnit i proces detoxikace. Jsou opravdovým vitaminovým koktejlem, jelikož obsahují ve velkém množství vitaminy A, B1, B2 a vitamin C, jakož i vápník, draslík, železo, zinek a hořčík. Podporují krevní oběh, mají skvělé antibakteriální účinky a pročišťují krev, proto pravidelná konzumace ve velké míře přispívá k úspěšné detoxikaci.

Přiřaďme si do diety i jahody: podobně jako u třešní a višní konzumujme alespoň pět kusů jahod několikrát denně - byť na snížení pocitu hladu. Z pohledu detoxikace je mimořádně výhodné, pokud konzumuje během dne výhradně jahody, v žádném případě však nepřidávejme cukr ani šlehačku, i když se nám zdá ovoce kyselé.

Věděli jste, že ...?

Jahody obsahují 90% vody, jsou tedy téměř bezkalorické. Proto jsou kromě detoxikace i oblíbenou součástí různých redukčních diet.

Detoxikační kůra | Proč je dobrá detoxikace? 158

Prostřednictvím detoxikace se z organizmu vylučují nahromaděné jedovaté látky a toxiny, které mají negativný dopady na naše zdraví.         V převážné většině potravin se nacházejí takové přísady, konzervační látky, dochucovadla a umělá barviva, které jsou pro lidský organismus zbytečné, a proto se detoxikace stává mimořádně důležitým úkolem. Přítomnost těch...
Čtěte dále

Jarní detoxikace organismu | S rostlinami 155

Jaro je pro náš organismus časem opětovného znovuzrození a změn. Příroda kolem nás rozkvétá, udělejme tak i my, protože v zájmu zachování zdraví musí být naše tělo v harmonii s okolním světem resp. přírodou. Není náhodou, že nám toto období nabízí velké množství ovoce a zeleniny: kromě toho, že jsou nejlepšími přirozenými zdroji vitamínů, nám mohou být nápomocné i při jarní detoxikaci zaměřené na ...
Čtěte dále

Účinná detoxikace | Způsoby účinné detoxikace 153

Detoxikace je nejvíce potřebná v případě, kdy je již organismus "přeplněný". Takový stav je typický pro období po svátcích, po zvýšeném stresu. Zbavení se toxických látek však můžeme považovat i jako přípravu na zdlouhavější proces spojený se změnou životního stylu. Detoxikace by tedy neměla být jen příležitostná a neměla by trvat jen několik dní. Měla by být součástí našeho životního rytmu. &n...
Čtěte dále